D.I.C. Veritas

КИРС, 19.06.2019, Саопштење за јавност поводом 20. јуна, Светског дана избеглица

Светски дан избеглица 20. јун, прилика је да се сетимо свих оних људи који су, не својом кривицом, остали без крова над главом, без имовине и свега што су стекли, неретко и без најмилијих, приморани да нови живот потраже негде другде.

Комесаријат за избеглице и миграције обележиће овај дан усељењем 270 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске у нове станове у земунском насељу Камендин.

Станови су изграђени захваљујући Регионалном стамбеном програму (РСП), заједничком вишегодишњем програму четири земље (Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе), који се највећим делом финанисра донаторским средствима, при чему је највећи донатор Европска унија. У РСП значајну улогу имају јединице локалне самоуправе, ОЕБС, УНХЦР и Банка за развој Савета Европе. Кроз овај програм кров над главом добило је већ 3.500 избегличких породица из БиХ и Хрватске, а за  још 3.900 породица биће обезбеђен дом до краја реализације овог пројекта, 2021.г.

Усељавање корисника у станове у Камендину показује да Србија није заборавила избеглице из деведесетих већ наставља да решава проблеме људи који су током сукоба на простору бивше Југославије морали да напусте дом. Избеглички статус тада је добило 618.000 људи, а данас су у статусу још 26.164 лица (17.967 из Републике Хрватске и 8.197 из Босне и Херцеговине).

Србија брине и о 198.545 интерно расељених лица са Косова и Метохије на чијем се побољшавању услова живота ради такође кроз донаторска средстава и из буџета Републике Србије.

Србија истовремено брине и о мигрантима. Од почетка повећаног прилива миграната 2015. године до данас, више од милион људи са Блиског Истока и Северне Африке прошло је кроз нашу земљу. Показали смо хуманост и пуно поштовање међународних стандарда у прихвату и збрињавању миграната. О томе говоре позитивни извештаји и похвале европских и међународних институција.

У пет центара за азили 11 прихватних центара, смештено је на данашњи дан 2.996 миграната међу којима четвртину чине деца која су укључена у школски систем Србије.

Комесаријат за избеглице и миграције се овим поводом захваљује међународним организацијама и свим донаторима на указаној подршци и уложеним средствима за побољшање живота избегличке популације.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.