D.I.C. Veritas

КИРС, 19.06.2020, Саопштење за медије поводом Светског дана избеглица, 20. јуна 2020. године

Светски дан избеглица је дан који нас подсећа на људе који су остали без дома, без најмилијих, без посла и имовине, који су присиљени да траже сигурну земљу или су нашли нови дом негде далеко. Тим људима у једном тренутку цели живот стане, и такав се никад више не  настави.

УНХЦР наводи забрињавајући податак,  да је данас расељено један одсто човечанствана, свака 97 особа на свету,  и већи број расељених лица се не памти. Од тога броја скоро половину чине деца,  као посебно угрожена категорија.

Међународни дан избеглица је прилика да се подсетимо да је 618.000 људи добило избеглички статус услед ратних дешавања на просторима бивше СФРЈ. У статусу је још увек  25.794 лица (17.670 из Републике Хрватске и 8.124 из Босне и Херцеговине), као и на судбину 196.995 интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Србија и даље неуморно ради на обезбеђивању крова над главом људима који су током сукоба деведесетих година прошлог века на простору бивше Југославије морали да напусте дом, а заједно са Европом и остатаком света суочава се са једним од највећих егзодуса у скоријој историји. Од почетка избегличке кризе преко милион људи са Блиског Истока и северне Африке прошло је кроз Србију.

Захваљујући Регионалном стамбеном програму (РСП), заједничком вишегодишњем програму који се финансира донаторским средствима, а има за циљ да стамбено збрине најугроженије избегличке породице Србија је до данас уселила 4 783 породице. Регионалног стамбеног програма. За још око 3.000 породица биће обезбеђен дом до краја реализације овог пројекта 2021. године. До данас из  донаторских  и буџетских средстава  Републике Србије, збринуто је близу 21.000 породица, а економски оснажено још 21.100 породица .

Србија је покзала хуманост и пуно поштовање међународних стандарда у прихвату и збрињавању миграната, који су прошли преко њене територије. Иако данас у 18 азилних и прихватних центара у Србији борави око 4 800 лица, у периоду 2008-2020 године само је 173 лица добило азил или супсидијарну заштиту.

Комесаријат за избеглице и миграције се овим поводом захваљује међународним организацијама и свим донаторима на указаној подршци и уложеним средствима за побољшање живота избегличке популације, као и на напорима у борби за успостављање механизама за свеобухватно и праведно решавање за ова лица. Република Србија је потпуно посвећена испуњавању својих обавеза и јачању страбилности и мира на Балкану.

20. јун 2020.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.