D.I.C. Veritas

Komeserijat za izbeglice, 2021, U Kikindi svečano uručeni ključevi 16 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske

KIKINDA - U Kikindi su danas, 25. marta 2021, svečano uručeni ključevi 16 stanoova namenjenih izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji ovog grada. Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa kojim u Republici Srbiji, kao vodeća institucija, upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Ulici Dušana Vasiljeva br. 45 obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedio Grad Kikinda. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosi 407.381 evra, a bruto razvijena građevinska poršina površina objekta iznosi 894,63m2

Događau su prisustvovali Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, Leoneta Pajer, predsatavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Stefan Almehagen Sandstad, drugi sekretar ambasade Kraljevine Norveške, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija i institucija.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u ove četiri zemlje. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima, i to Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.
Komesarijat za izbeglice

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.