D.I.C. Veritas

Kurir, 05.08.2012, U ponedeljak rang lista 40 stanova za izbeglice

Porodice koje nisu uspele na prethodnom konkursu, kao i sve ostale koje su smeštene u preostala tri kolektivna centra u Beogradu, imale su priliku da se jave na ovaj konkurs i tako najzad reše svoje stambeno pitanje

BEOGRAD – U Velikom Mokrom Lugu odmiču radovi na izgradnji dve zgrade sa ukupno 40 stanova namenjenih izbeglim i interno raseljenim licima, a sutra će biti objavljena i preliminarna rang-lista. Naime, porodice koje nisu uspele na prethodnom konkursu, kao i sve ostale koje su smeštene u preostala tri kolektivna centra u Beogradu, imale su priliku da se jave na ovaj konkurs i tako najzad reše svoje stambeno pitanje i okončaju izbeglički staž.

Prema rečima predsednika Komisije gradonačelnika za stambena pitanja Zorana Kostića, na lokaciji u Velikom Mokrom Lugu, između ulica Vladimira Ćorovića, Teodorine, Vladimira Dvornikovića i Jovijanove, u toku je izgradnja dve zgrade sa po dvadeset stambenih jedinica koju finansira Evropska unija.

– Stanovi su površine od 30 do 54 kvadrata, a po strukturi su garsonjere, jednosobni, dvosobni i dvoiposobni. Za objekte su projektovana i parking mesta, a nekoliko stanova u prizemlju ima pristupe prilagođene osobama sa posebnim potrebama – precizirao je Kostić.

Prema njegovim rečima, na konkurs se prijavilo sto porodica, a one koje su na prethodnom konkursu imale kompletnu dokumentaciju i ispunile uslove, ali su ostale ispod crte, za ovaj konkurs nisu morale ponovo da dostavljaju dokumentaciju, već je bilo potrebno da uz prijavu imaju samo dokaze za ono što se u međuvremenu promenilo.

Po jedna od porodica koje se budu uselile u obe zgrade, na predlog Gradskog centra za socijalni rad, dobiće status domaćina zgrade. Posao će im biti da vode računa o potrebama ostalih stanara zgrade i posreduju u komunikaciji sa nadležnim institucijama, a za to angažovanje biće plaćeni iz gradskog budžeta.

Nedavno je uručeno 20 ključeva za izbegla i raseljena lica u prvoj od tri zgrade, koja je izgrađena sredstvima američke vlade, uz učešće grada Beograda, UNHCR-a, a u saradnji sa fondacijom „Ana i Vlade Divac” i Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.