D.I.C. Veritas

Kurir, 05.08.2020, NATPIS U BATAJNICI GANUO I NAJTVRĐA SRCA! Nije slučajno što je ovakav slogan osvanuo baš tamo [Foto]

Prošlo je 25 godina od progona Srba iz Krajine, ali taj događaj ostavio je trag na duši svih onih koji su tada napustili svoja ognjišta i pošli put Srbije.

Transparent u Batajnici, 5.8.2020. Foto: Kurir

Transparent u Batajnici, 5.8.2020. Foto: Kurir


Zato se Krajišnici na današnji dan sećaju svojih najmilijih koji su izgubili živote u zločinačkoj akciji “Oluja”, sećaju se napuštenih kuća i tužne kolone u kojoj su se našli. Ovaj natpis na izlazu iz Batajnice ganuo je i najtvrđa srca

- Četvrt veka boli traju, zbog Krajine ne prestaju – ispisano je crvenim slovima na batajničkom nadvožnjaku.

Nije slučajno što je ovakav slogan osvanuo baš u Batajnici. Podsećamo, nakon što su izbegli, veliki broj Krajišnika nastanio se upravo u ovom zemunskom naselju.

Postoje čak i celi kvartovi koje su naselili ljudi sa Korduna, Like, Banije, iz Dalmacije… Oni su izgradili kuće u Batajnici i otpočeli život ispočetka, ali stare rane ne zarastaju, kao što kaže i ovaj natpis. Osim u Batajnici, Krajišnika ima i u drugim zemunskim naseljima: Busijama, Altini, Plavim Horizontima, Grmovcu, Vojnom putu…

U zločinačkoj akciji “Oluja” ubijeno je oko 1.500 civila, spaljeno više od 20.000 kuća i prognano oko 250.000 ljudi. Ovo je najveća akcija etničkog čišćenja u novijoj istoriji.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.