D.I.C. Veritas

Kurir, 15.02.2022, HRVATSKA I DALJE OPTUŽUJE SRBE ZA NAVODNE RATNE ZLOČINE: Ovog meseca pred sudom čak 88 osoba! Štrbac: Ovo je NASTAVAK PROGONA!

Sudski postupci protiv Srba u Hrvatskoj zbog navodnih ratnih zločina postali su svakodnevnica. Tako se samo u februaru ove godine izvodi čak 88 osoba u 18 predmeta na suđenja.

Samo u predmetu “Kninski zatvori”, koji se vodi pred Županijskim sudom u Splitu, optuženo je 40 osoba. Sve ovo ima za cilj da se Srbi koji su ostali u Hrvatskoj nakon rata proteraju iz te države, a one koji bi da se vrate – zastraše i spreče u toj nameri.

To za Kurir tvrdi Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”, koji uredno prikuplja sve podatke o suđenjima protiv Srba u Hrvatskoj.

Sudski postupci protiv Srba u Hrvatskoj zbog navodnih ratnih zločina postali su svakodnevica. Tako se samo u februaru ove godine izvodi čak 88 osoba u 18 predmeta na suđenja. Samo u predmetu “Kninski zatvori”, koji se vodi pred Županijskim sudom u Splitu, optuženo je 40 osoba. Sve ovo ima za cilj da se Srbi koji su ostali u Hrvatskoj nakon rata proteraju iz te države, a one koji bi da se vrate – zastraše i spreče u toj nameri. To za Kurir tvrdi Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”, koji uredno prikuplja sve podatke o suđenjima protiv Srba u Hrvatskoj.

- Procesuiranja Srba i bivših pripadnika JNA zbog navodnih ratnih zločina pred hrvatskim pravosuđem postala su svakodnevnica poput saobraćajki. O tome svedoče podaci sa službenih internet stranica sudova koji su nadležni za ratne zločine

- Županijski sudovi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Samo tokom ovog meseca, kako se može videti, izvodi se 88 osoba u 18 predmeta na suđenja, od kojih se osmorici sudi u prisustvu, a svima ostalima u odsustvu – navodi Štrbac za naš list.

Kako kaže, ni ova brojka nije konačna, jer se podaci ažuriraju maltene na dnevnom nivou, pa je tako u međuvremenu, u protekla dva-tri dana, dodato na spisak još ljudi u dva predmeta.

- Svi oni se terete za ratni zločin. U zadnje dve godine, i to u jeku epidemije koronavirusa, zbog navodnih ratnih zločina uhapšeno je 16 Srba iz Hrvatske, od kojih 10 na a šest van područja Hrvatske. Među njima je najviše onih sa sremsko-baranjskog područja – navodi Štrbac.

Dodaje da se trenutno u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 26 pripadnika bivše JNA i SVK, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

- Očito je da su Hrvati uz pomoć svojih mentora smislili efikasan način etničkog čišćenja, odnosno odvraćanja od povratka radno sposobnih Srba u Hrvatsku. Pored ovolikog broja procesuiranih za ratni zločin, preko 21.000 Srba je bila procesuirana za oružanu pobunu. Tako je svako ko je video svoje ime na tim spiskovima, iako je hteo da se vrati, odustao od te namere, a oni koji su tamo planiraju kako da pobegnu.

Baš jutros sam razgovarao sa Srđanom Vučinom, čijeg su oca Dušana uhapsili početkom septembra 2021. i koji je još uvek u istražnom zatvoru. On je ogorčen, kaže da prodaje kuću koju ima u Hrvatskoj i ide u Francusku jer više ne može da trpi taj teror. Takođe, došlo je na red da čiste Baranju, kako mi kažu odande, prošle godine je policija masovno privodila ljude na saslušanje, a rezultat su aktuelna hapšenja. Čitavi timovi im i dalje rade na otkrivanju navodnih ratnih zločina – navodi Štrbac.

 

Uskoro novi podaci

Veritas objavljuje knjigu “Procesuirani”

Savo Štrbac je za Kurir najavio da “Veritas” narednih dana objavljuje knjigu koja se zove “Procesuirani”, a u kojoj se navode svi koji su bili pred hrvatskim sudovima zbog navodnog ratnog zločina.

- To je preko 3.600 osoba koje su procesuirane, a to je počelo još početkom devedesetih i traje još uvek, kao da se juče zavrio rat. Stalno se hapse novi ljudi. U ovoj brojci od 3.600 ljudi, pod pritiskom međunarodne zajednice našli su se i pojedini pripadnici hrvatskih oružanih snaga, njih tek 108 – kazao je Štrbac.

 

 

Ivana Žigić

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.