D.I.C. Veritas

Kurir.tv, 04. 08. 2023, OD 1991. GODINE HRVATSKU NAPUSTILO MILION STANOVNIKA! Štrbac: Od toga su 500.000 Srbi , a druga polovina Hrvati otišli u EU [Video]

Danas se navršava 28 godina od početka zločinačke akcije Oluja, u kojoj je hrvatska vojska i policija proterala najmanje 220.000 Srba, dok je blizu 2.000 ubijeno ili nestalo.

Dan sećanja na stradale i prognane biće obeležen danas Prijedoru, u Republici Srpskoj. Obeležavanju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će,kako je rekao, odati počast i poštu deci koja su ubijena samo zato što su nosila srpsko ime i prezime.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovao je predsednik dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

- Ako govorimo o broju Srba koji su tamo bili 1991. godine kada je već počeo taj sukob, prema popisu koji je tada izvršen bilo ih je 582.000, a to je u procentma 12, 2 procenta, ali je bilo i 106.000 Jugoslovena od kojih je oko 80 odsto Srba. A prema popisu iz 2021. u Hrvatskkoj je sad 126.000 Srba. To je u procentima 3,2 odsto.

- Od 1991. godine Hrvatska je izgubila milion stanovnika. Od tih milion je najmanje polovina Srba. To su oni koji su proterani i akcijom Oluja, kako oni to zovu, dok mi govorimo veliki krajiški egzodus ili pogrom. Druga polovina su Hrvati koji su otišli u EU u potrazi za boljim životom – rekao je Štrbac i dodao:

- Pusti su prostori gde su živeli Srbi. To su Banija, Kordun, Lika i Severna Dalmacija. Ali i opusteše i prostori poput Slavonije. Sad imate u Hrvatskoj mnogo stranih radnika na priveremnom radu uključujući i Srbe iz Srbije. Sada kažu da ih je oko 20.000 tamo.

 

U emisiji je bilo reči o brojnim temama, i o hrvatskoj agresiji u „Oluji“, ali i kako postala „hrvatska“ reč – ustaša.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.