D.I.C. Veritas

Ministarstvo hrvatskih branitelja, 21.10.2019, Identificirani posmrtni ostaci nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u ponedjeljak, 21. listopada 2019., na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci 13 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu.

U nazočnosti pomoćnika ministra hrvatskih branitelja nadležnoga za Upravu za zatočene i nestale gospodina Stjepana Sučića, danas, 21. listopada 2019. godine, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka.

Na završnu identifikaciju pozvane su obitelji 15 osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA. Identifikaciji se odazvalo 13 pozvanih obitelji, koje su prihvatile nalaze identifikacije te su tako završno identificirani posmrtni ostaci 13 osoba, većinom stradalih 1995. godine koji su ekshumirani iz asanacijskih i pojedinačnih grobnica na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izražavajući sućut obiteljima svih danas identificiranih osoba, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i ovom je prilikom istaknuo predanost nadležnih tijela Republike Hrvatske, predvođenih Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u rješavanju ovoga prioritetnog humanitarnog pitanja. Također, istaknuo je kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja sustavno i na jednak način bavi rasvjetljavanjem sudbine svih nestalih državljana/građana Republike Hrvatske.

Naposljetku, pomoćnik ministra je uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još traga za 1.468 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 404 smrtno stradale osobe, što ukupno čini 1.872 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.