D.I.C. Veritas

N1, 01.02.2018. Slobodan Mutić nakon izručenja iz SAD-a ispitan u Sisku

U sisački zatvor danas je prepraćen osumnjičeni ratni zločinac Slobodan Mutić, koji je od 1999. živio u SAD-u, gdje je u međuvremenu osuđen na zatvorsku kaznu jer je u imigracijskim dokumentima lagao da nije kršio zakone ni bio umiješan u genocid ili etničko čišćenje.

Na sisačkom Županijskom sudu Hini su potvrdili da su Mutića, koji je iz SAD-a deportiran po tjeralici tog suda, oko 13 sati policijski službenici priveli sucu istrage.

“Okrivljenom su uručena rješenja o provođenju istrage i određivanju istražnog zatvora, kao i rješenje o postavljanju branitelja po službenoj dužnosti te je isti prepraćen u Zatvor u Sisku gdje se sada nalazi”, navode na sudu. Dodaju da se Mutića tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i za ubojstvo iz koristoljublja, bezobzirne osvete i niskih pobuda.

Nakon što je 2016. osuđen na dvije godine zatvora u saveznoj državi Ohio američki su mediji prenijeli izjavu pomoćnika državnog odvjetnika Matthewa Cronina da Mutića u Hrvatskoj očekuje suđenje za ubojstvo Stjepana i Paule Cindrić kao i ubojstvo bivše djevojke Aleksandre Živković.

Cronin je rekao da su Mutić i Dragan Perenčević opljačkali i ubili Cindriće, koji su radili u Petrinji, jer su vjerovali da su članovi HDZ-a. Dodao je da se vjeruje da je Mutić ubio Aleksandru Živković ispalivši joj metak u glavu 1993. godine, nakon što je prekinula s njim.

Mutić je prilikom ulaska u SAD 1999. zatražio izbjeglički status. U imigracijskim dokumentima je lagao da nikada nije bio optužen niti u zatvoru zbog kršenja zakona kao i da nije bio “umiješan u genocid… ili je na drugi način sudjelovao u ubojstvu zbog rase, vjere, nacionalnosti, etničkog porijekla ili političkog mišljenja”. Nekoliko godina kasnije, nakon što je zatražio dozvolu trajnog boravka, ministarstvo za domovinsku sigurnost otkrilo je da je Hrvatska za njim izdala tjeralicu.

Izručenje okrivljenika ili osoba za kojima su raspisane tjeralice iz SAD-a u Hrvatsku bila je jedna od tema o kojoj je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davio Božinović razgovarao tijekom nedavnog posjeta Washingtonu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.