D.I.C. Veritas

N1, 26.09.2022, Pravda je spora, ali da li će biti i dostižna u slučaju hrvatskih pilota

Pravda je spora, a da li će u ovom slučaju biti dostižna. Prepreka je mnogo. Najveća je ta da između Srbije i Hrvatske u procesuiranju ratnih zločina od 2011. nema nikave saradnje.

Imao je samo osam godina, kada je sa porodicom iz rodnog Benkovca krenuo u izbeglištvo. Taj 7. avgust 1995. Savo Stijelja nikada neće zaboraviti.

„To je bila nepregledna kolona isključivo civila, gladnih, žednih, izmorenih već od puta. Mi smo bili u kamionu. Tu je bila majka koja je već bila u devetom mesecu trudnoće, bila je baba i sestra koja je imala tada tri godine. Odjednom su se začule eksplozije granata, mi smo samo istrčali i prva stvar koju smo videli bio je naš otac, koji je bio u autu iza, obezglavljen i deda koji je na licu mesta preminuo jer je granata udarila direktno u njihov auto“, priča Stijelja.

Tako su Savin otac i deda postali deo crne statistike. Trinaestoro je ubijeno, 24 ranjeno u bombardovanju izbegličke kolone na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti, 27 godina kasnije odgovarao – nije niko. Višegodišnja istraga bosansko-hercegovačkog tužilaštva nikada nije rezultirala podizanjem optužnice.

„Bilo bi bolje da su sudili Hrvati Hrvatima, da su sudili i u Sarajevu, ali kad neće ni jedni ni drugi, neko mora“, kaže Savo Štrbac iz organizacije Veritas.

Tako su se hrvatski piloti Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović našli u optužnici Tužilaštva za ratne zločine iz Beograda.

„Oni se terete za izdavanje naređenja, a ne za izvršenje naređenja. Da budem još precizniji, ne zna se ko je upravljao tim avionima kada su dejstvovali“, izjavio je Aleksandar Olenik, advokat po službenoj dužnosti Vladimira Mikca.

„Dvojica su bili komandati baza i dvojica su bili komandanti eskadrila“, rekao je Štrbac.

„Ne postoji nijedan materijalni dokaz koji bi mogao da kaže da su baš ovo četvoro ili moj branjenik izdali naređenje. I to je najsporniji deo“, naveo je Olenik.

„Da bi se avion angažovao onda tu zna od onog samog vrha do pilota. Nema niko živ sada ko je po komandnoj odgovornosti bio iznad ove četvorice“, dodao je Štrbac.

Nijedan od optuženih po svemu sudeći neće se braniti od optužbi srpskog Tužilaštva za ratne zločine. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa odbilo je da im po molbi Srbije uruči poziv za pripremno ročište 14. oktobra. Takav odgovor Zagreba mogao se naslutiti.

„Nećemo se mi upuštati u pravni proces za koji smatramo da je politički motivisan“, naglasio je hrvatski premijer Anderj Plenković.

Osim što tvrdi da je proces politički motivisan, zvanični Zagreb osporava Beogradu pravo da za ratne zločine goni hrvatske državljane.

„Srbija ima strašan argument da za 27 godina niko nije istražio ovaj zločin i utvrdio činjenice, pa ako ima elemenata nije ni procesuirao. Ne samo to, na zahteve BiH Tužilaštva na čijoj teritoriji se to dogodilo, Hrvatska nije odgovarala. Tako da mi teško možemo prigovarati Srbiji za univerzalnu jurisdikaciju“, izjavio je advokat Anto Nobilo.

„To je politički argument i baš tim obrazloženjem Hrvatska je raspravu prenela u političko medijsku a ne u pravnu“, ocenio je Olenik.

Da će proces iz pravne biti prenet u političku sferu bilo je jasno odmah po podizanju optužnice.

„Ove optužnice su se dogodile uprkos našem višegodišnjem uveravanju da se ne igraju sa vatrom“, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

„Ali nemojte da zaboravite – imate decu pobijenu koja su srpskog roda“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Maknite se od toga ljudi“, kazao je Milanović.

„I kad su srpska deca znate ona su deca. Imaju i okice i nos i uši i rukice i noge i sve drugo, pa su ta deca ubijena“, naveo je Vučić.

„Priča s decom je već postala nepodnošljivo gadljiva. Kao neko je išao ubijati srpsku decu. Naš iz aviona išao gađati srpsku decu. Čak i kad bi to bilo istina da se taj događaj zbio kakve tu veze imaju deca, gde je tu bila vojska. Gde su tu bili tenkovi, oklopi, šta su ti ljudi radili tamo. Ima ceo niz pitanja koje Srbija nema pravo postavljati posle 27 godina“, naglasio je Milanović.

„Daj bože da se političari nisu mešali ni sa jedne, ni sa druge strane. I nije dobro da se mešaju ovo je trebalo preoppstiti pravosuđu“, izjavio je Savo Štrbac.

Pravosuđu su baš zbog politike vezane ruke, tvrdi Aleksandar Olenik, branilac po službenoj dužnosti optuženog Vladimira Mikca. On sa svojim branjenikom nije uspeo ni da stupi u kontakt.

„Ja i kolege koji smo postavljeni bez saradnje Republike Hrvatske i bez osnovnog kontakta sa optuženima ne možemo da garantujemo da će odbrana biti efikasna, u smislu strandarda Evropske konvencije o ljudskim pravima. To nije ni zbog odbrane, ni zbog optuženih, već zbog stava Republike Hrvatske“, kazao je Olenik.

„Da li će piloti ako budu osuđeni ići na izdražavanje kazne. Mnogo je bitnije da se donese jedna presuda i da se u toj presudi na transparentan način utvrdi šta se dešavalo na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti“, rekao je Štrbac.

„Neće od heroja odbrambenog domovinskog rata postati optuženici… To se neće dogoditi“, kaže Plenković.

„Mislim da je to njima jedini način, da se brane na taj način. A nadamo se da će pravosudni organi na kraju doneti konačnu odluku“, zaključio je Savo Stijelja.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.