D.I.C. Veritas

N1, Novi magazin, Beta, 17. 11. 2023, Veritas: Od ubistva 18 srpskih civila u hrvatskom logoru Ribarska koliba prošle 32 godine

Dokumentaciono informativni centar Veritas saopštio je da su se navršile 32 godine od kada su pripadnici hrvatske vojne policije uhapsili i mučili 24 srpska civila iz sela Klisa i Kip, od kojih je 18 ubijeno.

Veritas je u saopštenju naveo da su civili hapšeni od 12. do 18. novembra 1991. godine pod sumnjom da skrivaju oružje vojnog porekla, a da su mučeni u improvizovanom zatvoru „Ribarska koliba“ u Marinom selu.

Taj centar je dodao da je šest srpskih civila preživelo, dok se za telima petorice ubijenih još traga.

Za likvidaciju tih civila, Županijski sud u Osjeku osudio je dvojicu od šestorice osumnjičenih pripadnika vojne policije na 15 i 12 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni zbog nedostatka dokaza i zastarelosti krivičnog gonjenja.

Veritas navodi da je, prema njegovim podacima, od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. godine u logorima „Ribarska koliba“ u Marinom selu i „Stara ciglana“ u Pakračkoj Poljani, ubijeno više od 100 ljudi, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.