D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, 09.03.2014., MILJEVIĆU U HRVATSKOJ 8 GODINA DOKAZIVALI NEDOKAZIVO

SISAK (Nezavisne novine) – Pravosnažnim rješenjem Vrhovnog suda Hrvatske završen je jedan od najdužih sudskih procesa za ratni zločin na hrvatskim sudovima, jer je nakon 8 godina postupka i 3 ponovljena suđenja na Županijskome sudu u Sisku Radetu Miljeviću (69) iz Gline potvrđena oslobađajuća presuda.

Miljević je bio optužen da je 21. septembra 1991. iz zatvora u Glini izveo i pripadnicima srpske vojske predao zatočene hrvatske civile Antu Žužića, oca i sina Milana i Borislava Litrića, te Janka Kaurića, koji su nakon toga pogubljeni na brdu Poglediću.

“U sudskom postupku smo uspjeli dokazati da ispitani svjedoci i pisani dokazi nisu bili uvjerljivi pa je pravosnažna presuda za odbranu bila očekivana. Tokom postupka se došlo i do nekoliko imena ljudi koji su bili uključeni u ratni zločin, pa čak i samu egzekuciju, pa zabrinjava da niko drugi nije procesuiran. Moj klijent još nije odlučio o mogućoj naknadi za vrijeme provedeno u pritvoru”, rekao je branilac oslobođenog Miljevića, sisački advokat Zorko Kostanjšek.

Miljević je uhapšen 9. marta 2006, kada je došao u Glinu po naknadu za ratnu štetu. U prvom sudskom postupku, koji je završio 18. juna 2007, osuđen je na 14 godina zatvora, a u ponovljenom postupku pred istim sudskim vijećem 17. decembra 2008. izrečena mu je nepravosnažna presuda od 12 godina zatvora.

Međutim, Vrhovni sud ponovno vraća postupak pred izmjenjeno vijeće pa je 22. novembra 2012. nepravosnažno oslobođen. Nakon žalbe Županijskog državnog tužilaštva Vrhovni sud je potvrdio presudu.

Rade Miljević je u pritvoru proveo 1.773 dana, pa je nakon isteka zakonskog roka 9. septembra 2010. bio pušten iz zatvora i od tada se branio sa slobode. Jedno vrijeme je, zbog srčanih problema, bio i u zatvorskoj bolnici, a morao je biti podvrgnut i operativnom zahvatu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.