D.I.C. Veritas

Nova S, 20.06.2021, Štrbac: Izbeglice u Srbiji još uvek imaju iste probleme [Video]

Danas se obeležava Međunarodni dan izbeglica i sećamo se onih koji su bili primorani da, usled ratova, zbog straha i progona, nasilja i konflikta, napuste svoje domove.

Takvih je, prema podacima UNHCR, samo prošle godine bilo 82, 4 miliona. U Srbiji više od 26.500 lica ima izbeglički status, a pored njih tu je još i 5.500 novopridošlih izbeglica, tražilaca azila i migranata. O ovim neslavnim brojkama, kao i o problemima s kojima suočavaju izbeglice, u emisiji “Probudi se” govorio je direktor dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, Savo Štrbac.

Gost jutarnjeg programa televizije Nova S rekao je da su pomenute brojke zastrašujuće.

“Mi živimo u 21. veku, hvalimo se tehnološkim dostingućima, a s druge strane imate ovoliki broj izbeglica. Svi koji su zadržali izbeglički status u Srbiji imaju ili nameru da se vrate u svoj stari zavičaj ili da negde odu u svet, pa im je lakše sa tim statusom”, navodi Štrbac i dodaje da država Srbija na svake dve godine produžava pomenutim ljudima izbeglički status.

“Oni su u vrlo nezgodnoj situaciji, jer ne znaju da li će im sad, kad istekne ovaj dvogodišnji period, taj status biti produžen. To je administrativna odluka države gde se nalaze te izbeglice. Od države Srbije zavisi kad će reći da nema više izbeglica”, napominje on.

Osvrnuvši se na to što je prošlo 26 godina od završetka ratova na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno na pitanje da li je vreme da se posle više od dve decenije taj problem reši, Štrbac je kazao da će većina izbeglica dati negativan odgovor.

“Ako pitate njih, oni će vam reći da svoje probleme još uvek nisu rešili – niti su se vratili u stari zavičaj, niti su se integrisali ovde, niti su otišli u svet. Moj brat je tri godine posle ‘Oluje’ imao nameru da ode u Australiju, pa nije uspeo”, rekao je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.