D.I.C. Veritas

Novosti Portal, 16.05.2020, Video napada na vukovarske Srbe [Video]

Na mladiće starosti 24 i 29 godina u četvrtak je u centru Vukovara nasrnulo više osoba, a u isto vrijeme u restoran ‘Mornar’ ušla su dvojica muškaraca pozdravljajući sa ‘Za dom spremni’

Nakon što su u četvrtak u centru Vukovara napadnuta dvojica mladića srpske nacionalnosti, pojavila se video-snimka tog napada koju donosimo. Na mladiće starosti 24 i 29 godina je oko podne na Trgu Republike Hrvatske, u neposrednoj blizini Gradske vijećnice, nasrnulo više osoba, a prema još uvijek neslužbenim informacijama riječ je o pripadnicima navijačke skupine Bad Blue Boysi. Kako poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, mlađi je prevezen u Opću županijsku bolnicu Vukovar gdje su mu konstatirane lakše tjelesne povrede, dok stariji nije povrijeđen.

Večernji list doznaje da je policija radi napada privela više osoba te pronašla kombi zagrebačkih registracijskih oznaka s kojim su, prema sumnjama, osobe koje su izvršile napad došle u Vukovar.

Srđan Kolar, vukovarski gradski vijećnik SDSS-a, u izjavi za Novosti kaže da je mladić koji je povrijeđen već jednom bio meta napada navijačke skupine BBB ispred vukovarskog kafića, i to prije nekoliko mjeseci.

- Navijači iz Zagreba čiji je kombi pronađen došli su u Vukovar taj dan, navodno, zbog sprovoda jednog branitelja. Bili su u društvu navijača iz Vukovara koji su očigledno prepoznali te momke. Istraga će utvrditi što se dogodilo, ali po onome što znamo više osoba je izvršilo napad. Stariji je uspio pobjeći, mlađi nije – govori Kolar.

Vijećnik SDSS-a ne ostavlja mogućnost navijačkog obračuna jer, kako kaže, grupa koja je napala mladiće bila je evidentno brojnija, a incidentu nije prethodila nikakva utakmica, okupljanje niti bilo kakvo navijačko događanje.

Također, istog dana u približno isto vrijeme u restoran ‘Mornar’, u kojem se okupljaju vukovarski Srbi, ušla su dvojica muškaraca srednje dobi, koji su zaposlenike restorana za šankom pozdravili sa ‘Za dom spremni’ i poručili im da je ‘Dunav voda duboka’.

- Pogledali su prema nama ostalima koji smo sjedili u restoranu i poslije kratkog vremena otišli. Vidjeli smo da su se odvezli u autu zagrebačkih tabli – kaže Vojislav Stanimirović, bivši saborski zastupnik i aktualni predsjednik Glavne skupštine SDSS-a koji je u tom momentu bio jedan od gostiju ‘Mornara’.

Srđan Kolar najavljuje da će stranka uputiti službeni apel Ministarstvu unutarnjih poslova i gradskoj vlasti da učine sve da se počinitelji pronađu te da se stane na kraj lošim zbivanjima u tom gradu.

- Prije svega ćemo stupiti u kontakt s porodicom povređenog mladića, a u zavisnosti od njihovog mišljenja i osjećanja dalje ćemo reagirati. Reagirali smo kada je ta ista navijačka grupa, uz pomoć navijača iz drugih krajeva Hrvatske, dolazila u Vukovar i pretila našim gimnazijalcima. Obratili smo se načelniku policije i institucijama, ali nije bilo nikakvog rezultata. Bit ćemo oprezni u potezima jer svaka naša javna reakcija može polučiti još više otpora i loših situacija – objašnjava Kolar.

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, dan poslije napada na Vukovarce u Saboru je ocijenio da Hrvatska još uvijek nije zemlja tolerancije – ni politički, ni vjerski, ni građanski, ni etnički.

- Svađamo se oko stvari oko kojih nitko nema koristi, osim onih koji možda nemaju previše odgovornosti prema tome što govore, a i onih koji bi lako vladali ljudima na osnovu predrasuda koje su gospodarile našom prošlošću.

Prošle godine su samo u Vukovaru zabilježena tri napada na dečke srpske nacionalnosti. Zna se tko to čini. U četvrtak se također dogodio napad na dečke srpske nacionalnosti.

Policija svoj posao još uvijek nije obavila. Zašto? Zato što osim postustavnog i zakonskog patriotizma u dijelovima Hrvatske vlada čisti etnički ili ratni patriotizam. To proizvodi diskriminaciju, mržnju i netoleranciju. Mi bismo se htjeli time baviti u sljedećem mandatu – činjenicom da imamo doista duboku nejednakost po socijalnoj i regionalnoj osnovi. Svatko tko poslije izbora nastavi po starom bit će odgovoran za to što se ništa neće promijeniti – ocijenio je Pupovac.

A. Kožul i T. Opačić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.