D.I.C. Veritas

Pancevac-online.rs, Beta,31.03.2023, KRVAVI USKRS PRE 32 GODINE: Sukobom srpskih snaga i hrvatskih specijalaca na PLITVICAMA počeo rat u HRVATSKOJ

Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ saopštio je da je na današnji dan pre 32 godine na Plitvicama počeo sukob srpskih snaga i hrvatskih specijalaca, što se po mnogim istorijskim izvorima uzima kao početak rata u Hrvatskoj 1991. godine. Taj događaj je nazvan i “krvavi Uskrs”.

U saopštenju su naveli da je u ranim jutarnjim satima 31. marta 1991. godine iz Zagreba prema Plitvicama krenula kolona od oko 400 hrvatskih specijalaca radi „uvođenja ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka“.

„U tom momentu u plitvičkim hotelima bilo je oko 400 turista, među kojima i grupa hrvatskih specijalaca, koji su se dan ranije, kamuflirali u turiste, sa oružjem u koferima, s namjerom da ‘prepadnu iznutra'“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Veritasa Savo Štrbac.

Dodaje se da su Srbi očekivali napad hrvatskih specijalaca pa su ih sačekali u zasedi na prilazima Plitvicama od Slunja i sa barikadama od porušenih stabala.

Oružani sukob započeo je izmedju 6 i 7 sati ujutru, a brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci zauzeli su hotele i do podneva uspostavili kontrolu nad nacionalnim parkom, naveo je Veritas i dodao da je dalji tok sukoba sprečila Jugoslovenska narodna armija koja se između suprotstavljenih strana postavila kao „tampon zona“.

Na hrvatskoj strani poginuo je policajac Josip Jović (22) iz Aržana kod Makarske, dok ih je dvadesetak ranjeno, a na srpskoj strani poginuo je teritorijalac Rajko Vukadinović (32) iz Korenice, dok ih je 17 zarobljeno.

„Srpski zarobljenici krvnički su prebijani sve dok nisu razmenjeni 13. avgusta“, saopštio je Veritas.

Iz te organizacije su naveli da je Hrvatska poginulog Jovića proglasila za prvu žrtvu „domovinskog rata“ iako postoje tvrdnje hrvatskih zvaničnika da je ubijen hicima iz oružja koje su koristili pripadnici hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.