D.I.C. Veritas

Pink.tv, 05,09.2019, Štrbac za Pink: Svedoci smo šokantnih izjava hrvatske predsednice [Video]

Hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je upravo Hrvatska ta koja je najzaslužnija za borbu protiv fašizma u Evropi tokom Drugog svetskog rata, a kako smatraju gosti Novog jutra, svedoci smo da je u tom periodu delovala Nezavisna Država Hrvatska koja je bila na strani okupacionih sila i bila saveznik Nemačkoj.

Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informacionog centra Veritas kaže da istorijski podaci pokazuju da je antifašističkih boraca u Hrvatskoj bilo svega stotinak hiljada.

- Svedoci smo šokantnih izjava hrvatske predsednice kada je rekla da je više od pola miliona građana Hrvatske u Drugom svetskom ratu učestvovalo u borbi protiv fašizma, i da je srazmerno broju stanovnika najveći doprinos toj borbi dala upravo Hrvatska – rekao je Štrbac i dodao da se na prve podatke o hrvatskim pripadnicima antifašističke borbe nailazi tek u drugoj polovini 1943. godine.

Prema njegovim rečima, jedan od potencijalnih predsedničkih kandidata u hrvatskoj jeste Miroslav Škoro koji je izjavio da bi zabranio Srpsku samostalnu demokratsku stranku u Hrvatskoj Milorada Pupovca.

Nebojša Damnjanović, istoričar kaže da postoje spisi iz partizanskih štabova u Hrvatskoj u kojima se navodi da je čak 1944. godine postojao snažan otpor antifašističkoj borbi kod hrvatskog stanovništva.

- Sredinom 1943. godine bio je masovni ustanak u Dalmaciji protiv Italije koja je anektirala ovaj deo Hrvatske. Tu su se sada Hrvati izjednačavali sa antifašistima. Komplikovano je odrediti šta je tada bila hrvatska država – rekao je Damnjanović i objasnio da je Hrvatsku činila tradiconalna trojednica Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Kako je on objasnio u samoj završnici rata, kada je već bilo jasno ko će pobetiti u ratu, Hrvati su u određenoj meri ušli u antifašističku borbu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.