D.I.C. Veritas

Pink.tv, 09.08.2022, ŠTRBAC: Milanović i Plenković nikada nisu bili ovako OŠTRI u napadima na Srbiju! Ove godne su mnogo lagali [Video]

Prošlo je tačno 27 godina od kako su u avgustu 1995. godine hrvatske vazduhoplovne snage raketama gađale kolonu srpskih izbeglica koje su morale da napuste svoje domove zbog hrvatske zločinačke akcije “Oluja”, u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno, dok se stotine ljudi i dalje vode kao nestali.

Savo Štrbac sa instituta Veritas bio je na obeležavanju zločina na Petrovačkoj cesti, istakavši da Zoran Milanović i Andrej Plenković nikada nisu bili oštriji u napadima na Srbiju, dodajući da su u proteklom periodu davali nove-stare kvalifikacije o dešavanjima iz 1995. godine.

Štrbac je prokomentarisao i plan organizacije napada na Srbe tokom “Oluje”, istakavši da je plan američkih generala bio sličan onom u “Pustinjskoj oluji”.

- Naredba je glasila da se evakuiše stanovništvo, gde nismo bili na dometu artiljerije. Niko pomislio nije da se ide dalje od Like… Ja sam bio tamo, sećam se. Kada je narod pokrenut, teško ga je bilo vratiti, a Amerikanci, penzionisani generali koji su napravili plan napada, su to napravili po njihovoj taktici koja je bila prisutna i u “Pustinjskoj oluji”. Ista taktika je napravljena, “zemlja-vazduh”, gde nema linije fronta. Oni su opklonili celu Krajinu, i udarali sa svih strana – kaže Štrbac.

Plenković je rekao da oni ne prihvataju optužnicu protiv pilota, a ko njih pita, dovoljno je dokaza za osuđujuću presudu, navodi Štrbac.

- I Plenković i Milanvić su ranijih godina bili mirniji, ali su ove godine mnogo lagali – dodao je Štrbac.

Istoričar Bojan Dimitrijević se dotakao i napada od strane Prištine, gde je istakao da Srbija ne treba da bude opuštena i da mora da bude na oprezu. Kako kaže, Kurti striktno želi da Kosovo postane deo Albanije, i da sa njim nema pregovora, kao što je to bio slučaj s raranijim albanskim funkcionerima.

- Oni su četiri dana pred ovaj događaj bili u Americi, i videli se sa delegacijom. Da, oni jesu bili faktor koji je prekinuo ovu krizu, ali to ne znači da u narednom periodu ne mogu da budu pokretač – priča istoričar.

Govoreći o Srbiji, i dešavanjima u Ukrajini, Dimitrijević kaže da imamo principijalan stav koji se ne menja, i tu smo, kako kaže, u jasnoj poziciji.

- Posle formiranja vlade, treba dodatno da se zabavimo kosovskim pitanjem, a regionalnih pretnji će biti – priča Dimitrijević.

Ilija Životić, stručnjak za bezbednost kaže da ne treba zaboraviti da Hrvatsku, iako je članica EU godišnje napušta mnogo mladih ljudi, i to je jedan od njihovih najvećih problema.

Kako dodaje, ozbiljniji su napadi od strane Prištine, jer Kurti ne preza od korišćenja oružja.

- Njima je cilj da Srbiju predstave kao “malu Rusiju” a da oni budu ugrožena strana – naveo je Životić.

Danas je Srbija mnogo jača, razboritija, i nije ni nalik na Srbiju iz 1995. godine, priča on.

- Danas je Vučić, za razliku od Miloševića, postavio crvenu liniju. Danas nema šanse da se na teritoriji Kosova desi bilo kakva “Oluja” ili pogrom – zaključio je Životić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.