D.I.C. Veritas

Pink.tv, Novo jutro, 16.12.2019, POVAMPIRENO USTAŠTVO: Antisrpska politika je nacionalni program u Hrvatskoj, a predizborne kampanje poprilmile konstantu obračuna sa srpskim narodom [Video]

Sav program okupljanja naroda u Hrvatskoj i pravljenja jednog političkog biča zasnovan je na antisrpskoj politici, a pojedini kandidati čak se utrkuju ko će biti veći nacionalista i ko se više gadi Srba, tvrde sagovornici “Novog jutra”.

U Hrvatskoj je od 19. veka na delu konstantna antisrpska politika, pa se tako i danas sva pitanja i programi shvataju antisrpski, kaže istoričar prof. dr Miloje Pršić. Podseća na čišćenje Hrvatske od Srba i ocenjuje da je ovaj proces i dalje u toku, da je politika poprimila konstantu obračuna sa srpskim narodom, te da je suština u “državnom istorijskom pravu”: jedna država, jedan narod, jedna konfesija.

Na konstataciju da navedeno odlikuju čist rasizam i fašizam, Pršić kaže:

- Apsolutno! Retko se o ovome govori, ali ovo jeste nacionalni i politički program o stvaranju Velike Hrvatske, jer to jeste suština: stvaranje velke, etnički čiste Hrvatske ili jednog političkog naroda. Stoga su ovi programi najčuvanija tajna, pa prema tome, svi oni koji su danas kandidati na sceni, o ovim programima ne govore otvoreno – kaže Pršić.

Antisrpska politika u Hrvatskoj, odnosno hrvatski nacionalni program, kulminirao je ratom, kaže Pršić, ističući da je sav program okupljanja naroda i pravljenja jednog političkog bića zasnovan upravo na antisrpskoj politici.

Ističe da je antisrpska politika traje u kontinuitetu i samo se dorađuje.

- Nije bitno koliko je stranaka na političkoj sceni, antisrpstvo im služi za okupljanje naroda, a postoji i identifikacija naroda kroz antisrpstvo – kaže Pršić.

Od 11 glavnih kandidata za izbore u Hrvatskoj, tri kandidata izdvojila su se kao favoriti i nema naznaka da ćemo u prvom krugu znati ko će biti novi predsednik Hrvatske, objašnjava Savo Štrbac predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“. Kampanje u Hrvatskoj neretko su zasnovane na antisrpstvu, pa je tako, podseća Štrbac, na izborima pre tri godine Zoran Milanović, bivši hrvatski premijer, naprasno otkrio da mu je deda po majci bio ustaša.

- Mnogi su pokušali da istraže da li mu je deda stvarno bio ustaša i niko nije uspeo da dokaže da jeste – kaže Štrbac.

Svi kandidati su saglasni da je početkom 90-ih izvršena velikosrpska agresija na Hrvatsku i da su se oni, “u odbrambenom svetom ratu” odbranili od agresije.

- Na toj tezi počiva današnja Republika Hrvatska. Po ovom pitanju se ne razlikuje ovih 11 kandidata, ali se razlikuju po odnosu prema Drugom svetskom ratu: Milanović kao predstavnik SDP biti protiv pozdrava “Za dom spremni” i protiv ustaških simbola, barem na rečima. Između Škore i Kitarović su nijanse i oni su najozbiljniji kandidati. Oni kupe birače sa istog spektra: od centra ka desno – kaže Štrbac za Novo jutro.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da, od kada je HDZ preuzeo vlast u Hrvatskoj, postoji narativ koji je kombinacija ustašluka, mačekovštine, Starčevića i Franka. Sve je ovo jedna nit politike koja se u različitim okolnostima i vremenima manifestovala na drugačiji način.

- Tuđman je uspeo da sve sublimira i od početka 1990. godine trudio se da se predstavi kao naslednik Hrvatske seljačke stranke, Radića, Mačeka, ali je i otvoreno unosio ustaška znakovlja. Bio je opsednut time da protera Srbe. Levičari u Hrvatskoj počeli su da se dodvoravaju ustašluku, a potom imamo politiku koja je izražena i kod Milanovića: takmičenje sa HDZ-ovcima u tome ko je veći hrvatski nacionalista i ko se više gadi Srba – kaže Rajić.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.