D.I.C. Veritas

Pink.tv, 17.08.2020, Novo jutro – Da li su Srbi krivi za koronu i turističku sezonu [Video]

Da li su Srbi skrivili povećanje broja obolelih od korone, i kako Srbi utiču na (ne)uspešnu turističku sezonu? Šta se krije iza brojeva doseljenih iz Srbije i odseljenih u Srbiju tokom prošle godine? Kakvi če biti rezultati popisa stanovništva sledeće godine? Ima li prostora za razvoj privredne saradnje i promenu patiteta razmene? Hoće li Srbima bar deo potreba za strujom i vodom biti rešen posle proslave u Kninu?

Gosti:
Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas
Dr Momčilo Diklič, istoričar

Štrbac: Žarišta koronavirusa u Hrvatskoj su noćni klubovi na jadranskoj obali i svadbe. Postavlja se pitanje da li se LAŽIRA BROJ ZARAŽENIH!

Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informativnog centra ”Veritas”, rekao je za Pink da su određene države Evropske unije donele odluke da je svima koji dolaze iz Hrvatske neophodan PCR test ili obavezan dvonedeljni karantin.

- Žarišta koronavirusa u Hrvatskoj su noćni klubovi, kojih ima mnogo na jadranskoj obali, i svadbe. Hrvati su već uveli neke mere koje će biti pooštrene. Ipak u Hrvatskoj se trenutno nalazi 740.000 turista, a Plenković govori o tome kako je normalno da postoji veći broj zaraženih zbog povećanog broja turista – naveo je Štrbac.

On je dodao kako je Italija već donela određene epidemiološke mere za građane koji se vraćaju sa odmora iz Hrvatske i ocenio kako je primetan manji broj italijanskih turista u Hrvatskoj.

- Italija je već donela određene mere za one koji se vraćaju iz Hrvatske. Slovenci već pripremaju takve preporuke, a danas stupa odredba austrijske vlade prema kojoj je za ulazak u zemlju iz Hrvatske neophodan PCR test ili dvonedeljni karantin – ukazao je Štrbac i dodao da će većina Austrijanaca već danas doći kućama, kako bi izbeglai plaćanje PCR testa ili karantin.

Štrbac se osvrnuo i na brojna nerazjašnjeih pitanja tačnosti zvaničnih podataka o broju zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj.

- Tu postoji dosta problema oko toga da li Hrvati lažiraju broj stranih turista i broj zaraženih od kornavirusa – kaže Štrbac.

Momčilo Diklić, istoričar, rekao je za Pink kako ga nisu iznenadile izjave državnih zvaničnika Hrvatske koji kažu da su Srbi glavni krivci za razbuktavanje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj je problem političke svesti koja se toliko razlikuje od stvarnosti. Ta politička svest se tumači dogmatski. Srbi su to, to i to. Ne interesuje ih uopšte merljiva činjenica – kaže Diklić.

Prema njegovim rečima, to je jedan veliki problem u Hrvatskoj.

Diklić se osvrnuo i na proslavu ”Oluje” kojom se u Hrvatskoj obeležava egzodus Srba iz Hrvatske.

- Ponižavajuće je što oni traže od nas da ne govorimo o tom egzodusu. To je poslednja faza velikog etničkog čišćenja srpskog naroda, najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata u Evropi – kaže Diklić.

On je dodatno ukazao na to da je Srbima u SFRJ bilo zabranjeno da otvoreno govore o zločinima NDH tokom Drugog svetskog rata.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.