D.I.C. Veritas

Политика, Бета, 07.12.2020, Двадесетдевет година од убиства породице Зец у Загребу

Документационо-информациони центар Веритас подсетио је да се данас навршава 29 година од убиства троје чланова породице Зец у Загребу, за које је осуђен ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске, недавно преминули Томислав Мерчеп.

Михајло Зец (38), његова супруга Марија (36) и ћерка Александра (12) убијени су 7. децембра 1991. године док су Александрина сестра Гордана и брат Душан преживели кријући се у кући.

Због тог злочина ухапшени су припадници Мерчепове јединице – Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Сњежана Живановић, од којих су неки пред истражним судијом признали убиства, али пошто на суђењу нису имали адвоката, суд није уважио њихове претходне исказе те су ослобођени.

Мерчеп је у мају 2016. осуђен на пет и по година затвора, јер, као командат јединице „Мерчеповци”, није спречио злочине над српским цивилима. Врховни суд му је почетком 2017. повисио казну на седам година.

По оптужници, припадници те јединице на подручју Пакрачке Пољане, Загреба и Кутине незаконито су ухапсили 52 особе, од којих су 43 убили, три се воде као нестале, а шест је преживело мучење и злостављање. Оптужница је обухватила и убиство загребачке породице Зец.

Мерчеп је осуђен због тога што, као фактички заповедник резервне јединице МУП-а, смештене у Пакрачкој Пољани и на Загребачком велесајму, није спречио њене припаднике да незаконито хапсе, муче, злостављају и убијају цивиле српске националности. Преминуо је 17. новембра у 69. години, преноси Бета.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.