D.I.C. Veritas

Politika, 02. 06. 2023, Može li Srbija da pokuša da obori presudu Stanišiću i Simatoviću

POSLE IZRICANjA STROŽIH KAZNI ČELNICIMA DRŽAVNE BEZBEDNOSTI

Ovo je osuda protiv naše države kojom su u Hagu prvi put srpski zvaničnici osuđeniza ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, što može biti osnov za tužbe za naknadu štete

Jovica Stanišić i Franko Simatović prvi su zvaničnici Srbije koje je haški sud osudio za zločine u BiH i Hrvatskoj. Prekjučerašnja presuda, kojom im je sud utvrdio krivicu za udruženi zločinački poduhvat (UZP) mogla bi da bude osnov za tužbe za naknadu štete protiv naše zemlje i da prouzrokuje ozbiljne posledice. Zato država Srbija sada mora da pomogne branilačkom timu da svim pravnim sredstvima pokuša da ovu odluku izmeni u vanrednoj pravnoj proceduri.

„Ovo je presuda protiv Srbije i može da ima konsekvence. Trebalo bi da je pročitamo, ali iz ovoga što je saopšteno a odnosi se na UZP, jasno je da je u stvari čitava država u problemu. Oni ne tvrde da su bilo šta počinili, kažu da nisu bili involvirani u planiranje i izvršavanje zločina, nije utvrđeno da su imali direktnu kontrolu nad počiniocima kada su zločini izvršeni, ali sudsko veće je našlo da su raspoređivanjem grupe pružali asistenciju što je imalo uticaj na krivična dela u BiH i Hrvatskoj”, navodi advokat Branko Lukić, branilac Ratka Mladića u razgovoru za „Politiku”.

On poredi ovu pravnu situaciju sa odgovornošću fudbalskog trenera koji je obučavao mladog fudbalera, a kasnije postao odgovoran ako on nekom drugom igraču na utakmici slomi nogu.

„To je neprihvatljiv vid odgovornosti u krivičnom pravu, ali čim imate srpsku ličnu kartu vi ste krivi. Vanredni pravni lek zahteva toliko visok prag proverljivosti da morate da dostavite dokaze da svi prethodni ne mogu da se prihvate, što je veoma teško. Prema mom mišljenju problem je što je Stanišić angažovao britanske advokate koji su u uvodnoj reči prihvatili UZP, ali ne i da je Stanišić deo toga. Svi srpski advokati su se u Hagu borili svom snagom dokazujući da nema udruženog zločinačkog poduhvata, a britanski advokati su otvorili vrata tim nerazumnim pristupom”, dodaje Lukić.

Vejn Džordaš ima nevladinu organizaciju, supruga mu je Ukrajinka, a savetuje ukrajinsku vladu od pre 2014. radeći za britansku službu, navodi advokat Lukić. Džordaš je uključen u progon svega antizapadnog.

„Poznato je da je Stanišić vezao svoju sudbinu za SAD i Englesku, a oni kad vas potroše nemaju milosti. On im više ne treba, ali treba im pritisak na Srbiju”, zaključuje naš sagovornik.

Advokat Vejn Džordaš, branilac Jovice Stanišića, ocenio je da je očigledno nezakonita pravosnažna presuda kojom je sud u Hagu osudio njegovog klijenta na 15 godina zatvora kao člana udruženog zločinačkog poduhvata progona nesrba iz Hrvatske i BiH, 1992–1995. „Suditi čoveku 20 godina i onda ga osuditi na ovoj očigledno nezakonitoj osnovi nije samo tragedija za Stanišića, nego i za nasleđe tribunala i za legitimnost međunarodne pravde”, izjavio je Džordaš za Betu.

Posle presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, Džordaš je naveo da Stanišić nije osuđen po principu individualne odgovornosti, već po kolektivnoj odgovornosti za ono što su drugi srpski lideri učinili ili nameravali da urade.

Sud ih je osudio za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje u Bijeljini, Doboju, Bosanskom Šamcu, Zvorniku, Sanskom Mostu, Trnovu i u Dalju, 1992–1995.

Time je poništena prvostepena presuda iz juna 2021. kojom je bilo utvrđeno da Stanišić i Simatović nisu bili u zločinačkom udruženju iako su znali za njegovo postojanje.

Glavni tužilac Serž Bramerc precizirao je da su protagonisti tog zločinačkog poduhvata, zajedno sa Stanišićem i Simatovićem, bili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević i vođe Srba iz Hrvatske i BiH, kao i Željko Ražnatović Arkan.

Džordaš je naglasio da je žalbeno veće tribunala počinilo grešku proglašavajući Stanišića članom zločinačkog udruženja zato što ne razume osnove prava o udruženom zločinačkom poduhvatu. Ti pravni propisi zahtevaju da osuđena osoba značajno doprinese zločinima koji su deo kriminalnog plana.

„To je od ključne važnosti za pravičnu procenu zločinačke namere. Umesto da proceni Stanišićev doprinos, za koji je prvostepeno veće utvrdilo ne samo da nije značajan, već da je, u stvari, i nepostojeći, žalbeno veće mu je nepropisno pripisalo doprinos drugih srpskih zvaničnika”, kazao je advokat Džordaš.

Ostavljajući po strani odsustvo obrazloženja za ovaj neuobičajen nalaz, to nije individualna odgovornost, već kolektivna za ono što su drugi srpski zvaničnici uradili i nameravali da urade, zaključio je Džordaš.

 
Puštanje posle dve trećine izdržane kazne više ne postoji

Kao odsluženi deo kazne, sud je Stanišiću priznao 7,2 godine, a Simatoviću 8,3 godine. Kada odsluže dve trećine kazne, odnosno 10 godina, oni će moći da zatraže od suda prevremeno oslobađanje. Problem je i to što u izdržavanjima kazni haškog suda više nema automatizma da se nakon dve trećine osuđeni puštaju na slobodu. Sada Hag zahteva da priznaju to za šta su bili optuženi, čak iako nisu priznali na suđenju.

 
Sarajevo pozdravlja presudu

Političari i stranke sa sedištem u Sarajevu pozdravili su presudu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu nekadašnjim čelnim ljudima Resora državne bezbednosti Srbije.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je ta presuda pravna osuda projekta velike Srbije, ali i aktuelnog projekta srpskog sveta. Naveo je da su iza oba projekta bile obaveštajne i političke strukture Srbije.

Dodao je da između te dve strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i da to treba uzeti u obzir kada se razmatra sadašnja politička situacija na zapadnom Balkanu, gde mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira.

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) naveli su da je presuda pokazatelj agresije koju je Srbija izvršila na Bosnu i Hercegovinu.

 
Dodik: Nema Srbina koga Hag neće osuditi

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoji Srbin koga Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu neće osuditi za ratne zločine. Ocenio je da haškim presudama nije uspostavljeno pomirenje na ovim prostorima, kao i da oni koji su činili zločine nad Srbima nisu kažnjeni. Dodik je kazao da ta presuda apsolutno pokazuje da je dužina trajanja izrečene kazne identična činjenici da nisu imali dokaza i da su tražili vremenski prostor da bi 15 godina kazne bilo isto kao njihov boravak u Hagu. Prema njegovim rečima, sud u Hagu odiše silom, arogancijom i nepravdom.

 

 
Dorotea Čarnić

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.