D.I.C. Veritas

Политика, 13.05.2023, У Загребу промена имена 10 улица названих по особама повезаним с НДХ

ЗАГРЕБ – У Загребу ће бити промењена имена 10 улица које су назване по особама повезаним са усташком НДХ, одлучио је Одбор за именовања тргова и улица загребачке Градске скупштине.

Реч је о промени имена улица Владимира Арка, Филипа Лукаса, Ивана Шарића, Антуна Бонифачића, Фране Невистића, Ивана Оршанића, Срећка Карамана, Бранка Кларића, улице Владимира Јурчића и Петра Гргеца, преноси Хина, јавља Танјуг.

Зелено светло преименовањима дао је у петак скупштински одбор, чија је председница Рада Борић истакла да је све покренуто на иницијативу Доцументе – Центра за суочавање с прошлошћу и Светског јеврејског конгреса.

Они су се раније обратили свим јединицама локалне самоуправе, па тако и Загребу, са пописом улица и тргова који носе име појединаца повезаних са усташким режимом.

У документу су наведена имена 25 појединаца повезаних са усташком НДХ, чија имена носе улице и тргови у местима и градовима у Хрватској, а неки имају и споменике.

Одлука о преименовањима мора проћи и јавну расправу у трајању од 30 дана, као и Агенцију за географска имена. Након тога, предлог са новим именима улица биће упућен на гласање у Градску скупштину.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.