D.I.C. Veritas

Политика, Танјуг, 22. 08.2022, Саво Штрбац: Утврдити ко је убијен, чија је наредба

Најважније у случају пилота оптужених за бомбардовање српских цивила у Петровачкој колони није да они оду у затвор, већ да се добије правоснажна пресуда која ће утврдити шта се десило, ко је тамо убијен, чији су то авиони и ко је то наредио, изјавио је данас председник Удружења Веритас Саво Штрбац.

Он је у изјави за Танјуг, рекао да је очекивао да Апелациони суд потврди првостепену оптужницу због злочина на Петровачкој цести и да је следећи корак да се одлучи о предлогу Тужилаштва за ратне злочине да оптуженим хрватским официрима суди у одсуству.

Штрбац сматра да нема разлога да се не донесе таква одлука и да је Апелациони суд раније у сличним предметима доносио одлуке да се суди у одсуству пошто су недоступни нашим органима, јер је Хрватска одбијала замолнице за изручење, рекавши да не признаје оптужнице против војника домовинског рата.

„Хрвати су од својих процесуирања Срба и бивших припадника ЈНА направили светски бренд, пошто та своја искуства и праксу извозили прво у БиХ, Косово, а сада и у Украјину где је њихов тим отишао да их учи како се процесуирају припадници непријатељске војске”, наводи Штрбац.

Он каже да је Веритас издао публикацију у којој смо обрадили процесуирање 3.706 особа за ратне злочине пред хрватским правосуђем.

„Међу њима је три одсто хрватских грађана, само 13 одсто је суђено у присуству, а све остало у одсуству. Ако се њима исплати судити Србима у одсуству, зашто не би и ми Хрвате?”, поручује председник Веритаса.

Он истиче да ће суђење много значити породицама убијених из Петровачке колоне и онима који су тамо рањени и додаје да они сваки дан зову удружење.

„Питају хоће ли ико икада подићи оптужницу зато што су тамо страдали српска деца и старци и да ли су српске жртве икоме важне”, прича Штрбац.

Он наглашава да су оптужени пилоти по командној одговорности, а не они који су управљали авионима, јер се и не зна тачно о којим пилотима је реч.

Оптужена су двојица који су били команданти база аеродрома и двојица команданата ескадрила, у Пули и на загребачком аеродрому „Плесно”. Сви изнад њих су, истиче Штрбац, укључујући и Фрању Туђмана, већ умрли.

„Пуномоћници оштећених најављује да постоји могућност да се поднесе кривична пријава против још тројице из тог командног ланца због Петровачке цесте. Ако неће, кажу, наше тужилаштво то да прихвати, прихватиће у Шведској или Норвешкој, које су већ судиле за злочине над Србима”, поручује Штрбац.

На питање каква ће то бити сатисфакција када их Хрватска никада неће изручити, а самим тим неће ићи ни у затвор, већ само неће моћи да напуштају Хрватску, Штрбац наглашава да није најважније да оду у затвор, али да ће бити у истој ситуацији као и Срби који су оптужени пред њиховим судовима.

„Неће моћи да излазе ван Хрватске, јер ће бити хапшени као што хапсе Србе широм света. 182 су ухапсили по свету на основу њихових потерница, а 70 њих је изручено у Хрватску”, каже Штрбац.

Он додаје да у време годишњих одмора, Веритас има десетине позива Срба из Хрватске који питају да ли су на неком хрватском списку, пошто желе да путују у иностранство.

„Неки и нису били на списковима па су ухапшени, осам само од нове године. Од тада су поднете 23 кривичне пријаве против Срба, 13 истрага отворено, подигнуто 6,7 оптужница подигнуто, а толико је и донето пресуда”, рекао је председник Веритаса.

На молбу да прокоментарише речи председника хрватског Сабора да ће блокирати европски пут Србије због оптужнице за Петровачку цесту, Штрбац истиче да то није ништа ново и да су то већ раније рекли и Зоран Милановић и Андреј Пленковић.

„Хрватски наратив је да су они водили свети одбрамбени рат од неког мрског агресора и да је у том одбрамбеном рату све дозвољено. Сваки дан су то понављали и то је ушло у њихове енциклопедије, законе, Устав и свест народа”, каже Штрбац.

Он подсећа да је Хрватска званично до 2001. године имала став Врховног суда да је у одбрамбеном рату немогуће починити ратни злочин, али да су то, под притиском међународних институција морали да промене.

„Како они гледају на рат деведесетих њима је све то у реду и нико не сме да суди њиховим војницима а ми смо сви агресори. И ми који смо рођени тамо и живели ко зна колико генерација и ми смо агресори”, закључује Штрбац.

 

Видео материјал Танјуга, разговор са Савом Штрпцем можете погледи на овој страници. 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.