D.I.C. Veritas

Политика, 28.11.2022, Французи: Хрвати су на утакмици против Канаде величали фашизам и етничко чишћење

Француски портал So Foot, који има више од милион и по пратилаца на Фејсбуку, објавио је чланак у којем пише да је Борјан на утакмици против Канаде био жртва расизма хрватских навијача.

Хрватски навијачи викали су током утакмице голману Канаде Милану Борјану, између осталог, да је “усташа”, а виђен је на трибинама и транспарент који вређа његову супругу.

“Голман Црвене звезде морао је да игра упркос провокацијама Хрвата с трибина. Морао је да се суочи с расистичким песмама које су му певали противнички навијачи. Говорили су му да је усташа и тако глорификовали фашистички и противсрпски режим који је владао у Хрватској 1941. године. Ту глорификацију етничког чишћења пропратили су и с више од 2500 увредљивих порука”, пише Со Фоот.

Јуче су се уочи утакмице и на утакмици ређале увреде на рачун голмана репрезентације Канаде. Хрватски навијачу су му звиждали и скандирали увредљиве поруке, а приказана је и и застава која је величала рат из деведесетих година, као и хрватску војну операцију “Олуја”.

На њој је био и натпис “Книн, 95”, док је на позадини “Џон Дир” – најпознатија марка трактора на свету, уз натпис “Нико не бежи као Борјан”.

Борјан је у последњих неколико година дао низ изјава за српске медије у којима је више пута нагласио да није рођен у Хрватској, већ у Републици Српској Крајини. Због тих је изјава постао контроверзна особа у Хрватској, а чињеница да је Хрватска у истој групи с Канадом у Катару додатно је појачала занимање медија за Борјана и његове ставове.

“Прошло је 30 година од рата, мислим да је време да се и с једне и с друге стране прекине с том причом. Ја то гледам овако: они старији, који су прошли те догађаје, знају штa је било, а млађи, који појма немају о томе, данас то коментаришу”, рекао је у интервјуу за Индекс пре пола године.

Фифа и остале организације досад нису реаговале на ове срамне неспортске испаде.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.