D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 09.01.2023, Uništeni spomenici na pravoslavnom groblju u Vukovaru

Uoči pravoslavnog Božića i svega nekoliko dana nakon što je Gradsko vijeće Srbima i formalno uskratilo pravo na ravnopravnu upotrebu njihovog jezika i pisma, na starom groblju u Vukovaru uništeno je desetak nadgrobnih spomenika na kojima su imena preminulih većinom bila ispisana ćirilicom

Uoči pravoslavnog Božića i svega nekoliko dana nakon što je Gradsko vijeće lokalnim Srbima i formalno uskratilo pravo na ravnopravnu upotrebu njihovog jezika i pisma, na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru uništeno je desetak nadgrobnih spomenika na kojima su imena preminulih većinom bila ispisana na ćirilici.

Na lice mjesta jutros je izašla policija, a kako objašnjavaju iz vukovarskog SDSS-a, riječ je o trećem vandalskom činu koji je u protekla tri mjeseca zabilježen na istoj lokaciji.

U prvom navratu zasad nepoznati počinitelji su također demolirali nekoliko spomenika, a u drugom je uništena ikona koja se nalazi na zavjetnom krstu smještenom u centru starog groblja. O posljednjem, najvećom oštećenju 6. januara obavijestile su ih njihove sugrađanke.

- S obzirom na to da je sada srušeno desetak spomenika, nedvojbeno se radi o činu mržnje prema onome što to mesto predstavlja. A radi se o najstarijem dokazu postojanja Srba u gradu Vukovaru – kaže za Novosti Srđan Kolar, predsjednik vukovarske organizacije SDSS-a.

Kolar dodaje da su policiju o devastaciji groblja obavijestili u sva tri navrata te da očekuju kako će njeni pripadnici barem pokušati pronaći počinitelje, odnosno više njih.

- Uništeni spomenici su vrlo teški, pa to nije mogla da uradi jedna osoba. Žalosti nas što na mesnom groblju ili makar u njegovoj blizini dosad nisu bile postavljene nadzorne kamere. Inzistirat ćemo da se to sada uradi u što kraćem roku kako bi se takve situacije ubuduće barem pokušale sprečiti – govori on.

Čelni čovjek vukovarskog SDSS-a najavljuje i da će o sanaciji oštećenja razgovarati s lokalnim komunalnim poduzećem, a gdje je to moguće i s rodbinom čiji najmiliji počivaju na groblju.

- Pošto je groblje staro i preko 200 godina, sigurno je da nećemo uspeti pronaći sve porodice čiji su grobovi uništeni. U svakom slučaju ćemo barem mi kao zajednica gledati kako da se pomogne u sanaciji. Pitanje je i na koji način je to uopše izvedivo jer su spomenici razbijeni na tri-četiri mesta – objašnjava Srđan Kolar.

Martina Halas, službenica za odnose s javnošću Policijske usprave vukovarsko-srijemske, potvrdila nam je da je policija danas zaprimila dojavu o vandalskom činu.

- Policija je u prijepodnevnim satima pristupila na mjesto događaja i obavila očevid te trenutno utvrđuje sve njegove okolnosti – rekla je Halas.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju još jednog huliganskog ispada u Vukovaru.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.