D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 25.07.2019, Streljački centar u mjestu u kojem je nakon Oluje ubijeno 14 srpskih civila

KIJANI - Hrvatska radiotelevizija je nedavno prikazala prilog o adrenalinskom parku “Lički sokol” u selu Kijanima kraj Gračaca koji je otvoren prije gotovo dvije godine. Šira je javnost tako doznala da park posjećuju najčešće mladi ljudi na momačkim i djevojačkim zabavama te da njegovi vlasnici namjeravaju izgraditi smještajni kapacitet od četiri zvjezdice, sa 25 kreveta i bazenom. I ne samo to: voditelj tamošnjeg “streljačkog centra” jako je iznenađen da “ima žena koje jako dobro pucaju i momaka koji nikad pušku nisu imali u rukama”.

U tom iskazu leži intrigantnost onog dijela priče koji je HRT gledateljima prešutio: zabavni turistički park izgrađen je u selu u kojem se nakon završetka operacije Oluja dogodio ratni zločin u kojem je ubijeno 14 civila srpske nacionalnosti, među kojima devet žena. Nakon 24 godine, u martu 2019., za ubojstvo troje civila u periodu od 15. do 28. kolovoza 1995. na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno je na deset godina zatvora osuđen samo vojni umirovljenik Rajko Kričković (62) iz Zagreba.

- Smatram da je televizijski prilog imao diskriminirajući karakter jer kao politička dužnosnica, ali i privatna osoba, suosjećam sa svim žrtvama Domovinskog rata. Bio bi red da se jednako kao u Škabrnji, Vukovaru ili bilo gdje drugdje povede računa o civilnim žrtvama sa srpske strane. Barem bi ih javna televizija trebala spomenuti. Umjesto toga, priča je prešućena, što je neprofesionalno pa bi se moglo pomisliti na namjeru da javnost ne dozna za zločin. Krajnje je neprimjereno praviti turističku destinaciju od mjesta koje je doživjelo veliku ratnu tragediju i to tako pompozno najavljivati. Na spomen streljiva malobrojnim se mještanima, vjerujte, vraćaju sjećanja na tragične događaje iz 1995. godine – rekla je za “Portal Novosti” Rajka Rađenović, donačelnica Općine Gračac i predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Zadarske županije.

U samom selu još uvijek nema spomen-obilježja u znak sjećanja na 14 ubijenih civila.

- Mi i dalje pokušavamo, ali ne uspijevamo obilježiti čak ni ustaški pokolj u julu 1941. u Suvaji i selima Osredku i Bubnju. Još uvijek nema razumijevanja općinske vlasti za postavljanje ploče s imenima gotovo 300 nedužnih žrtava. Ipak razmišljamo kako na najbezbolniji način u budućnosti obilježiti žrtve u Kijanima – kaže donačelnica.

U Kijanima živi 20 do 30 stanovnika u šest do sedam domaćinstava. Selo je postalo destinacija za bogate jer su mnogi bili prisiljeni svoju zemlju prodati za sitan novac.

Kako doznaje “Portal Novosti”, adrenalinski se park nalazi na samom početku sela, a pokrenuo ga je Krešimir Budiša, član HDZ-a i savjetnik splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za razvoj grada i EU fondove. Taj je adrenalinski poduzetnik postao poznat u rujnu 2017., kada je preko svog Facebook-profila pacijentom nazvao jednog Splićanina, ali i ostale koji smatraju da Hrvatska nije najbolja zemlja za život mladih. Budiša je u “Studiji održivog razvoja Park-šume Marjan” došao na ideju smanjivanja granica park-šume za trećinu i njezino prepuštanje koncesionarima. Zalagao se za izgradnju adrenalinskog parka i paintball terena, no splitska je gradska vlast pod pritiskom građanskih udruga ipak poništila natječaj za ovakvu namjenu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.