D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 01.06.2017, Agresori i žrtve

Splitski nastavak jedne od najslavnijih epopeja hrvatskog sudstva: Jedan od svjedoka u ponovljenom postupku protiv negdašnjih bjegunaca i optuženika za zločine u Lori, održao je sucu moralno-političko predavanje

U gotovo potpunoj medijskoj tišini, 17. svibnja nastavljeno je suđenje u pravosudnoj trakavici vezanoj za ratne zločine koje su neki od pripadnika 72. bojne Vojne policije Hrvatske vojske počinili u vojnom zatvoru u Lori.

U novoj epizodi, nazvanoj Lora 2, sudi se bivšim vojnim policajcima Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru. Na prvom suđenju za ratne zločine u Lori, bivši zapovjednik tog vojnog zatvora, kojem negatori zločina tepaju kao ‘konačištu ratnih zarobljenika’ dok ga žrtve pamte kao logor, Duić i Bungur osuđeni su za ratni zločin. Bivši zapovjednik Lore Tomislav Duić osuđen je na osam, a Bungur koji je u Lori bio stražar na šest godina zatvora.

Tomislavu Duiću na prvom se suđenju sudilo u odsutnosti jer je nakon podizanja optužnice dao petama vjetra. Uhapšen je nakon 15 godina i to ispred vrata vlastitog stana. Bungur je također osuđen u odsutnosti. Njegov bijeg je trajao samo 11 godina. Na kraju mu je dosadio, pa se odlučio predati. Nakon predaje završili su u Istražnom zatvoru, jer su imali pravo na obnovu postupka u slučaju Lora 1, upravo zbog suđenja u odsutnosti. Potom je suđenje za Loru 1 i Loru 2 spojeno u jedan predmet, da bi se početkom ove godine razdvojilo. Sada se za Loru 1 u posebnom postupku ponovo sudi Duićevom zamjeniku Tončiju Vrkiću, koji je na prvom suđenju dobio sedam, te stražarima Gudiću i Botiću, koji su dobili po šest godina zatvora.

Duić i Bungur, unatoč činjenici da su bili pravomoćno osuđeni za ratni zločin i tome da su dulje od desetljeća bili u bijegu, prije tri mjeseca pušteni su iz istražnog zatvora da se brane sa slobode. U bizarnom objašnjenju odluke o njihovom puštanju, sudac Vladimir Živaljić naveo je da ih pušta ‘zbog složenih obiteljskih odnosa’. Nježno je naglasio kako ‘duboko vjeruje da je ta odluka zakonita i pravedna’, jer Duić ima sinove u ‘formativnim godinama, a Bungur je potreban svojoj obitelji’.

Samo godinu dana ranije, Bungurova obitelj je udaljena iz sudnice kada je počelo ponovljeno suđenje za Loru 1 i 2. Njegova supruga Jagoda dobacivala je iz publike sucu da ne unosi točno izjave u zapisnik, a prilikom izlaska iz sudnice poručila mu je da ga ‘može biti sram’. Bungurov sin Bartul izdržao je tek sat vremena u sudnici. Nakon što je stručno poručio sucu da ‘sudi izvan zakona u ilegalnom postupku’, morao je napustiti sudnicu, ali je s vrata stigao uzviknuti: ‘Vi ste druže sudac kriminalac!’ Inače, sudac o kojem je riječ je isti onaj koji će niti godinu dana kasnije pustiti Duića i Bungura da se brane sa slobode. Da, Vladimir Živaljić očito nije zlopamtilo.

Suđenje Duiću i Bunguru za Loru 2 počelo je uobičajeno. Prvi je svjedočio predsjednik udruge veterana 72. bojne Vojne policije Zvonimir Čipčić, i odmah održao sudskom vijeću kraće moralno-političko predavanje. Iako je pozvan kao bivši vojni policajac da svjedoči o svojim saznanjima u vezi teških zlostavljanja i ubojstava ratnih zarobljenika, Čipčić je na početku izvrijeđao sudsko vijeće rekavši da je ‘suđenje politički motivirano i da se tu radi o izjednačavanju krivnje agresora i žrtve’. Treba li posebno naglasiti da Čipčić nema neikakvih saznanja da je u Lori netko nekoga krivo pogledao, kamoli mučio. Osim njega, svjedočio je bivši kriminalistički tehničar u Vojnoj policiji Marko Buljan, koji je u Lori radio očevid nakon jednog ubojstva.

Dok je bio tamo, nije čuo ništa čudno, ustvrdio je Buljan. Ključno pitanje Lore 2 je da li će na suđenje biti pozvani svjedoci iz inozemstva, koji su prošli torture ili će se ‘istina’ tražiti među amnezijom pogođenim kolegama i prijateljima Duića i Bungura.

 

Saša Kosanović

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.