D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 05.04.2022, U Vukovaru održana Skupština Srpskog demokratskog foruma

Na Skupštini SDF-a usuglašeno je da djelovanje bude okrenuto prema djeci, mladim ljudima i ženama kao izuzetno važnom dijelu populacije u zajednici

U Srpskom domu u Vukovaru, 2. aprila, održana je Skupština Srpskog demokratskog foruma, kojoj su, uz delegate iz svih krajeva Hrvatske, prisustvovali i brojni gosti. Na Skupštini su usvojeni Statut i drugi dokumenti važni za ovu srpsku organizaciju, kao i prihvaćeni izvještaji o radu i dogovorene aktivnosti SDF-a u narednom periodu.

Podsjetivši da je SDF osnovan 1991. godine s ciljem sprečavanja ratnog konflikta i ublažavanja negativnih posljedica te da je u godinama nakon rata radio na obnovi i povratku izbjeglica, predstavljajući tada jednu od ključnih institucija nacionalnih manjina, predsjednica Jelena Nestorović rekla je da je SDF u prethodnih desetak godina zapao u financijske probleme i sve do lani bio pred gašenjem, ali je na 30. godišnjicu postojanja obnovljen.

- Najbitnije je da smo obnovili organizaciju, riješili sve dugove i uspostavili Srpski demokratski forum u skladu sa zakonom. Bio je to veliki posao koji smo iznijeli uz pomoć drugih srpskih organizacija. Osim toga, tražili smo ključni programski smjer našeg djelovanja. Svi programi koje danas naše organizacije provode započeti su u vrijeme kada je SDF bio najstarija i jedina organizacija srpske nacionalne manjine. Druge organizacije su vremenom jačale i u potpunosti preuzele te programe pa nije bilo svrsishodno da se bavimo istim poslovima. Zbog toga smo se usuglasili da smjer našeg budućeg djelovanja bude okrenut prema djeci, mladim ljudima i ženama, kao populaciji koja je u našoj zajednici izuzetno važna, a prema kojima doskora nije bilo sistematičnog djelovanja prema njima – rekla je Jelena Nestorović.

Po riječima izvršnog direktora SDF-a Jovana Vlaovića, ova organizacija broji više od stotinu članova u šest ogranaka u zapadnoj Slavoniji, centralnoj Hrvatskoj, Baniji i Kordunu, Lici i Dalmaciji, Primorju i Gorskom kotaru te Podunavlju.

- Reč je o pretežno mlađoj populaciji Srba iz Hrvatske, dominantno visokoobrazovanim ljudima, pri čemu smo u ovih, malo manje od godinu dana, prošli različite faze reorganizacije; od izbora novog rukovodstva i kadrova do izmena unutrašnjih akata. Sada nam sledi onaj važniji deo, a to je naš program i aktivnosti po kojima ćemo u budućnosti biti prepoznatljivi – rekao je Vlaović.

Sjednici su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog, vjerskog i društvenog života Srba iz Hrvatske. Kao jedan od osnivača SDF-a, delegatima se obratio predsjednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac.

- SDF je obnovljen kako bi se mlade snage Srba u Hrvatskoj približile javnim poslovima od narodnog interesa te kako bi bio mrestilište za nove generacije u poslovima svih naših organizacija, nestranačkih i stranačkih. Kada je 1991. godine SDF nastao, u interesu je bio mir. Vidimo da se situacija u svijetu, nažalost, komplicira i opet će nam u interesu biti mir. Osim brige o mirnom životu s ljudima u ovoj zemlji i regiji, SDF ima ambiciju da mlade ljude, posebno u gradovima, oslobodi od straha da budu to što jesu, da se uključe u programe različite vrste koji će biti dobri za njih i dobri za one sa kojima žive. Na Skupštini i rukovodstvu SDF-a je da te ciljeve preciznije definira kako bi postigli stvari koje su od interesa za zajednicu – rekao je Pupovac.

Osim njega, govorili su i direktor Srpskog doma Nebojša Vidović, direktor Vladinog Ureda za ljudska i manjinska prava Alen Tahiri, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i predsjednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović. Skupštini su također prisustvovali episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim, predstavnici srpskih organizacija, načelnici općina i zamjenici župana, predsjednici manjinskih vijeća, udruženja žena i mladih kao i drugi predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života.

Delegati i gosti skupštine SDF-a obišli su brojne lokalitete važne za srpsku zajednicu na području Vukovara i Dalja.

Nakon Skupštine pitali smo predsjednicu Jelenu Nestorović za utiske o dosadašnjem radu obnovljenog SDF-a.

- Prezadovoljna sam uspješnim radom Skupštine, kao i dosadašnjim radom u kojem smo, kao i u organizaciji, imali podršku srpskih institucija i organizacija, uključivši nedavno otvoreni Srpski dom u kojem se će se na raznim događanjima okupljati pripadnici srpske zajednice u Vukovaru – rekla je Nestorović i podsjetila da SDF-a u najvećem broju okuplja mlade obrazovane pripadnike srpske zajednice među kojima su brojni funkcioneri, načelnici kao i zamjenici načelnika i župana.

- Uz reorganizaciju, bavili smo se organiziranjem radnih i humanitarnih akcija na cijelom području Hrvatske, među kojima uređenjem i čišćenjem prostorija u Zagrebu i Pakracu koje je koristio SDF prije nego što smo obnovili njegovo djelovanje. Pokrenuli smo časopis Nada, koji je kao podlistak Novosti usmjeren na teme žena, mladih, nauke, ekologije, na osobe iz srpske i drugih manjinskih zajednica koje na različite načine doprinose društvu – rekla nam je Nestorović ističući da je SDF bio aktivan za vrijeme pandemije.

- Osim što smo obnovili rad SDF-a, čuvamo sjećanje na Omladinsku mrežu Srba u Hrvatskoj koja je postala dio SDF-a i na njen osmogodišnji rad kao neformalne organizacije kojim su, prije svega kroz radne akcije, stvarane veze mladih sa stanovnicima brojnih područja u kojima su one organizirane – navodi predsjednica.

Što se tiče planiranih aktivnosti SDF-a u narednim mjesecima, uz više radnih akcija, najavljuje humanitarni košarkaški turnir na Baniji 28. maja, kao i suradnju s organizacijom Bara film i učešće na festivalu kratkog filma Klein.

- Naravno, tu će biti i drugih programa namijenjenima prije svega, ali ne isključivo ženama i mladima, zaključila je Jelena Nestorović.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.