D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 29.07.2022, Hrvatske šume tvrde da su sanirale groblje na Petrovoj gori

Rijetke su prilike u kojima je jedna ozbiljna pogreška skrnavljenja groblja žrtava ustaškog režima i nacističke okupacije tako brzo ispravljena, kao što je to učinjeno na groblju civilnih žrtava na Barin Kosi, usred Petrove Gore, kazao je Milorad Pupovac nakon intervencije Hrvatskih šuma

Niti deset dana nije prošlo od kad su Novosti objavile  priču o devastiranom groblju na Petrovoj Gori, gdje je pokopano 128 civilnih žrtava ustaškog terora, da bi prozvane Hrvatske šume konačno priznale pogrešku i pokazale spremnost da stvar koliko-toliko poprave.

Podsjećamo da su Hrvatske šume bile odgovorne za taj bezumni i nepromišljeni čin, koji su čak i nakon našeg pitanja negirale, da bi nakon objave  teksta u rekordnom roku grobovi bili očišćeni, a šikara oko njih iskrčena.

- Uprava šuma podružnice Karlovac, Šumarija Vojnić, poduzela je sve da se ispravi gruba pogreška izvođača zemljanih radova na i oko groblja. Sa tri groba, obitelji Mamula, Šimulija i groba u kojem su nepoznate žrtve, odstranjena je razbacana zemlja i grobovi su očišćeni, a oko groba Šimulijinih, raskrčena je šikara, tako da je od sada do njih omogućen pristup. Preko odvodnog kanala napravljen je most kako bi se grobovima moglo prići i nevinim žrtvama odati dužno poštovanje – objasnio nam je Marin Svetić, iz Uprave Šuma, podružnice Karlovac.

Da podsjetimo, na svirep način 1. travnja 1942. ustaše su na Barin Kosi poubijale 128 žena i djece iz okolnih sela Ključara, Brda Utinjskog, Vojnić Kolodvora i Gabrića.

Na krvavo stratište prvi nas je, prije desetak dana, odveo Branko Gvozdenović.

- Odmah nakon tog strašnog i bolnog čina, nakon što su se krvnici povukli, sahranili smo žrtve, plitko, tek toliko da tijela ne raznesu zvijeri. Poslije rata uredili smo i označili groblje gdje leže naše majke, sestre, supruge, djeca i unuci a sve grobove označili smo krstovima. Evo, baš ovdje sahranjena je moja baka, dvije tetke i jedan ujak. Moja majka, Danica Mamula u tom pokolju ranjena je na 13 mjesta i pukim slučajem preživjela, jer se noću nekako dovukla do partizanske bolnice. – objašnjava Gvozdenović.

Članak o devastiranom groblju na Petrovoj Gori, objavljen na portalu tjednika Novosti i na stranicama novina, izazvao je burne reakcije čitatelja, a prenijeli su ga i mnogi mediji, ne samo iz Hrvatske, već i regije. Tek kada je javnost saznala za uništavanje dijela groblja s priličnim zakašnjenjem reagirale su prozvane Hrvatske šume koje su tada pokazale spremnost da stvar ispitaju do kraja i da poprave što se popraviti može, premda se njihov nemar prilikom radova na izgradnji puta kraj groblja ničim ne može opravdati niti „izgladiti“.

Devastirano groblje, dan nakon oskrvnuća, posjetio je Milorad Pupovac sa suradnicima, koji nam je tada izjavio kako ima dvostruki razlog da, poslije nemilog događaja, odmah dođe na Barin Kosu. Jedan od njih je da se na licu mjesta uvjeri o počinjenoj šteti na grobovima pobijenih nedužnih Kordunaša i Banijaca, a drugi je svojedobno obećanje Branku Mamuli da pripazi na grob njegove majke, brata i dvije sestre koje su život okončale na ovom stratištu gdje su i sahranjene.

Kada su Hrvatske šume dobrim dijelom sanirale pričinjenu štetu i predsjedniku SNV-a poslali fotografije nakon radova, Pupovac je za Novosti izjavio:

- Rijetke su prilike u kojima je jedna ozbiljna pogreška skrnavljenja groblja žrtava ustaškog režima i nacističke okupacije tako brzo ispravljena, kao što je to učinjeno na groblju civilnih žrtava na Barin Kosi, usred Perrove Gore. Vjerujem da će se jednako tako, uspješno i predano provjeriti da li postoje ostaci grobova koji su ispod trase novosagrađene ceste i da će se cijelo grobište označiti, kako bi svima bilo jasno o čemu se radi i kako se prema tome treba odnositi. Ovaj prvi korak ublažava gorčinu koja je stvorena bezumnim činom skrnavljenja – rekao je Milorad Pupovac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.