D.I.C. Veritas

RT Balkan, RTRS, 07. 08. 2023, Memorijalni centri jasenovačkim žrtvama od istorijskog značaja

Ono što je sigurno je da se mora govoriti o uzrocima i posledicama ustaške metodologije, kaže Tanja Tuleković

Predsednici vlada Srbije i Republike Srpske, Ana Brnabić i Radovan Višković, potpisali su prošle sedmice Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, u Donjoj Gradini i Beogradu, a direktorka JU Spomen područja Donja Gradina Tanja Tuleković kaže da će oni imati istorijski značaj i poziva sve koji imaju neke materijalne dokaze svojih predaka da im dostave.

Tuleković je gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a rekla da je istorijski značaj u tome da se autentično mesto stradanja nevinih žrtava adekvatno obeleži.

“Postoje određeni standardi koji se moraju zadovoljiti, ono što je sigurno jeste da se mora govoriti o uzrocima i posledicama ustaške metodologije”, navela je Tuleković.

Ona dodaje da se kontinuirano radi na prikupljanju građe i na ostvarivanju komunikacije sa građanima.

“Građani nam dostavljaju fotografije, predmete svojih predaka koji imaju poveznicu sa koncentracionim logorima. Pozivam sve koji imaju neke materijalne dokaze od svojih predaka, da nam to i dostave, te tako ispričaju svoju priču”, navela je Tulekovićeva.

Ističe da se o stradanju u logoru zna mnogo, ali da je njihov cilj da iznesu što više porodičnih priča, da bi svaki posetilac mogao da se saživi sa pričama i sudbinama stradalih.

Brnabić i Višković su Memorandum o realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu potpisali u subotu u Banjaluci, nakon sednice Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske, kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici.

Izgradnja dva memorijalna centra, istaknuto je, biće prioritet vlada Srbije i Republike Srpske u narednom periodu.

 

Važno je da su predsednici Srpske i Srbije bili na Petrovačkoj cesti

Povodom obeležavanja 28-godišnjice od zločina hrvatske vojske na Petrovačkoj cesti, kada je stradalo 12 civila, među kojima četvoro dece, predsednik Opštinskog veća u Bosanskom Petrovcu Nemanja Davidović ocenio je da je važna poseta srpskih zvaničnika Petrovačkoj cesti.

“Važno se da su predsednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić bili na Petrovačkoj cesti. Poslali su jake poruke. Podrška Srpske i Srbije je veoma važna. Razgovarali smo i o novim projektima”, naveo je Davidović gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Istakao je da su projekti koji su do sad realizovani bili na dobrobit svih građana Bosanskog Petrovca.

Pogrom Srba u “Oluji” počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.