D.I.C. Veritas

RT.rs, 31. 12. 2022, Akcija zabrane ćirilice u Vukovaru vodi se iz Zagreba

Na pitanju Srba se dobijaju i gube izbori u Hrvatskoj, a ko više i teže udara po Srbima, dobiće veću podršku glasača

U Vukovaru je zabranjena ćirilica, a na javnim zgradama više neće biti dvojezičnih tabli. To je odluka Gradskog veća Vukovara koje je izmenilo statut grada, uz licemerno obrazloženje da je time postignut maksimum prava srpske manjine u Hrvatskoj, pišu “Večernje novosti”.

Ubuduće će Srbi u Vukovaru morati da zatraže pismeno odobrenje da službene dopise napišu na ćirilici. Taj zahtev će ih koštati tri evra, a gradska uprava može i da ih odbije. Biće im omogućeno da izvode srpsku himnu u svečanim prilikama, nakon što bude izvedena hrvatska. U najskorije vreme biće skinute sve ćirilične table. To bi moglo da bude sprečeno samo ako hrvatska vlada raspusti Gradsko veće, u šta malo veruju i Srbi i Hrvati.

“Da sve to nije tragično, mogli bismo reći da je komično. Ali to je današnja stvarnost u Vukovaru”, kažu u SDSS-u, čiji su poslanici jedini glasali protiv izmena gradskog statuta kojim je ćirilica proterana sa gradskih natpisa.

Za promene statuta glasali su poslanici HDZ-a i stranaka sa hrvatskim predznakom, a poslanici SDP-a i levice su bili uzdržani.

“Ako se uzmu u obzir životne činjenice i okolnosti u Vukovaru, ova odluka je najbolja”,  komentarisao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava skandaloznu odluku koja će Hrvatsku ponovo staviti na stub srama u Evropi.

“Drinu ćemo pregaziti i Srbiju zapaliti”

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je u ponedeljak Hrvatskoj najoštriji protest, navodeći da se usvojenim izmenama direktno negira ravnopravnost upotrebe jezika i pisma, čime se krše osnovna ljudska i manjinska prava Srba.

“Republika Srbija upozorava Republiku Hrvatsku da je dužna da poštuje svoje međunarodne preuzete obaveze i tražimo hitnu reakciju državnih organa Hrvatske na ovu odluku vlasti u Vukovaru čiji su najviši predstavnici ovih dana, u godini kada ceo svet slavi 70 godina pobede nad fašizmom, postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke nezavisne države Hrvatske”, poručili su iz Ministarstva.

Kako podseća list, zamenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček iz Hrvatske konzervativne stranke i predsednik vukovarskog Gradskog veća, HDZ-ovac Igor Gavrić, snimljeni su kako pevaju ustašku pesmu “Evo zore, evo dana”, objavio je portal “Lupiga”. Na videu su prikazani kako u zanosu pevaju na venčanju Pavličeka u leto 2012 “Oj, ustaše, braćo mila… Drinu ćemo pregaziti i Srbiju zapaliti…”, slaveći ustaške zločince Juru Francetića i Juru Bobana.

Protestna nota uručena je otpravniku poslova ambasade Republike Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću.

Izmena gradskog statuta je doneta godinu dana posle odluke Ustavnog suda koji je dao dvosmisleno tumačenje o ćiriličnim tablama – Srbima ne treba da budu uskraćena prava, ali ne smeju da budu povređeni osećaji većinskog naroda. Ostavio je gradskim vlastima da donesu konačnu odluku.

Vukovarski statut promenjen je gotovo nasilno, bez prethodne javne rasprave. HDZ se pravdao da se konsultovao sa pravnim stručnjacima, ali nije rečeno da je ova odluka u krajnjoj suprotnosti sa ustavnim zakonom koji reguliše upotrebu ćirilice. “To je iskorak u pozitivnom smeru”, rekli su poslanici HDZ-a, što je izazvalo zgražanje i bes predstavnika SDSS-a.

Ko više udara po Srbima, ima više glasača

Prve reakcije u Hrvatskoj pokazuju da se opet namerno zaoštravaju i onako zategnuti odnosi Hrvata i Srba i da će sve ovo dugoročno imati nesagledive posledice za zajednički život i demokratiju u Hrvatskoj. Svima je jasno da se akcija zabrane ćirilice vodi iz Zagreba i da će pravi politički obračun tek uslediti, pišu “Novosti”.

Janko Veselinović, donedavni predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, ocenio je da je položaj Srba u Hrvatskoj opterećen čestim izborima u toj zemlji, na kojima su Srbi svim strankama najbolji ulog. Na pitanju Srba se dobijaju i gube izbori, a ko više i teže udara po Srbima, dobiće veću podršku glasača.

“Hrvatska ne poštuje sopstveni ustavni zakon o pravima manjina i ovakva situacije je posledica toga. Svako zato može da se ponaša kao gradsko veće Vukovara. Ključni problem je što postoji javna i nejavna politika koju sprovodi država Hrvatska. Javno, neka prava i postoje, ali u praksi je onemogućeno njihovo ostvarivanje”, rekao je Veselinović za “Novosti”.

Savo Štrbac, predsednik centra “Veritas”, takođe je komentarisao situaciju u Vukovaru.

“Srbima je ukinuto pravo na ćirilicu, a onda im je rečeno da će svakog oktobra gradsko veće Vukovara ponovo glasati o tome koliki je stepen ‘snošljivosti’ u gradu, tj. da li bi ćirilički natpisi povredili osećanja Hrvata. Pošto je, naravno, Hrvata više i uvek će preglasati Srbe, potpuno je besmisleno to prividno pravo da se odluka preispita svake godine”, kaže Štrbac.

On je istakao da su ovim vukovarske vlasti bacile rukavicu u lice vladi, sa porukom “probajte da nas raspustite, ako smete”.

“Uskoro su parlamentarni izbori, a pitanje Srba je najosetljivije, tako da verujem da tog raspuštanja neće biti”, zaključio je Štrbac.

Zabrinjava uspon srbofobije u Hrvatskoj – straha od Srba i mržnje prema Srbima, kaže za “Novosti” Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba i dodaje da je neuobičajeno, na prvi pogled, što je uspon srbofobije počeo ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju.

“Ali objašnjenje je u tome što Hrvati imaju dva problema koji ne jenjavaju. Jedan je pitanje identiteta, a drugi što neke sile nisu nestale kada je nestala borba i kada je genocid nad Srbima završen devedesetih godina. Ostali su klerikalizam, militarizam, konzervativizam… Zato su našli zajedničkog neprijatelja – Srbe”, rekao je Antić

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.