D.I.C. Veritas

РТРС, 07. 08. 2022, Дневник 2: На Петровачкој цести страдала дјеца, жене и немоћни; Злочин који се не смије заборавити [Видео]

У протекла три дана у Србији и Републици Српској обиљежена је још једна тужна годишњица страдања Срба током хрватске злочиначке акције “Олуја”. Једно од мјеста на којем се обиљежава страдање у “Олуји” је и Петровачка цеста.

У мјесту Јањиле, на Петровачкој цести, гдје је хрватска авијација прије 27 година у оквиру “Олује” бомбардовала српске избјегличке колоне, служен је парастос и положени су вијенци на спомен-крст.

И ове године парастос је служио епископ бихаћко-петровачки Сергије.

Епископ Сергије обратио се присутнима бесједом у којој је истакао жртву невино пострадалих избјеглица из Крајине.

- Мученичка је ова Петровачка цеста, овдје су страдала дјеца, жене и немоћни. Ово је цеста туге и смрти, али биће и цеста васкрсења на којој ће наше неугасло сјећање надживјети зло оних који су сијали смрт – истакао је епископ Сергије.


Директор Документационо-информационог центра Веритас Саво Штрбац навео је да је оптужница Суда у Београду за злочин на Петровачкој цести против хрватских официра позитивна ствар која се десила, али и да се у Тужилаштву БиХ годинама води истрага, а да оптужница нема.

Штрбац је позвао све који су рањени на Петровачкој цести да се јаве Веритасу да би се уврстили у оштећене.

- Не смије нико и никада заборавити злочин који се десио на Петровачкој цести, као и сви други злочини који су се десили над Србима – истакао је Штрбац.

Хрватска војно-полицијска акција “Олуја” извршена 1995. године на тадашњу Републику Српску Крајину представља највеће етничког чишћења у Европи у новијој историји, а један од највећих злочина хрватске војске над српским цивилима, који су у колонама напуштали своја огњишта пред нападима, догодио се на Петровачкој цести.

Тада је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица код Босанског Петровца у селу Јањила.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.