D.I.C. Veritas

RTRS, 12.01.2015., Šta za Srbe znači izbor Kolinde Grabar Kitarović? [Video]

Kolinda Grabar Kitarović, koja je sinoć izabrana za prvu predsjednicu Hrvatske rekla je da će se boriti za unapređenje prava manjina, ali da “ništa manje” neće tražiti za Hrvate u Srbiji i dodala da će se zalagati i za ravnopravnost Hrvata u BiH.

Već u izbornoj noći Vojvodinu je nazvala državom, zbog čega je izazvala brojna reagovanja.

Nakon izbora Kolinde Grabar Kitarović, za novog predsjednika Hrvatske neće se suštinski promijeniti odnos prema Srbima, a Srbija i Republika Srpska ne mogu mnogo da očekuju, jer hrvatska politika nije autentična, kaže analitičar Dragomir Anđelković.

“Hrvatska politika proizilazi u velikoj meri iz onoga što kaže Brisel, sad će još više tako biti. Ako Brisel želi pritisak na Republiku Srpsku, onda će se i Hrvatska uključiti, ako ne želi – njega neće biti”, dodaje Anđelković.

U Asocijaciji izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske očekuju da bi novoizabrana hrvatska predsjednica mogla da nastavi raniju politiku HDZ-a u dijelu saradnje sa srpskom manjinom, jer je ta stranka najodgovornija za ono što se desilo u akcijama “Bljesak” i “Oluja”.

Nadaju se da će se neriješeni problemi Srba u Hrvatskoj konačno naći na dnevnom redu. Ni u “Veritasu” ne očekuju pogoršanje odnosa Beograda i Zagreba.

“Ta njena pobjeda, čini mi se, neće mnogo promijeniti odnos hrvatske države prema Srbima. Ovo je odraz raspoloženja, ova njena pobjeda – šta razmišlja biračko tijelo u ovom trenutku”, kaže Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-inorfmacionog centra “Veritas”.

Čedomir Antić iz Naprednog kluba ne očekuje komplikovanje odnosa Beograda i Zagreba, osim ukoliko to ne bude politički potrebno HDZ-u i Kolindi Grabar Kitarović. Napredni klub saopštenjem traži oštru reakciju Srbije povodom njene sinoćne izjave.

“Ne sumnjam da je gospođa Grabar Kitarović napravila gaf i omašku, kada je rekla da – eto –boriće se za prava hrvatskog naroda u susednim državama Vojvodini, Srbiji, itd. To je jedna omaška do koje je došlo zbog decenija mržnje i negativnog razmišljanja prema Srbiji. Vojvodina je nezavisna država, koliko je i Slavonija nezavisna država”, izjavio je Antić za RTRS.

On kaže da bi bilo dobro da srpske vlasti konačno shvate da nisu ispunjene odredbe koje je Hrvatska prihvatila Zakonom o pravima nacionalnih manjina, da postoji mnoštvo neriješenih problema na kojima će se insistirati i da pobjeda Kolinde Grabar Kitarović ponovo navodi Srbiju da razmisli da li je možda preplatila put ka Evropskoj uniji.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.