D.I.C. Veritas

RTRS, 29.07.2016., Žestoka reagovanja Srpske i Srbije na ukidanje presude Glavašu [Video]

Žestoka regaovanja Srpske i Srbije nakon što je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo prvostepenu presudu Branimiru Glavašu u slučajevima “garaža“ i “selotejp“ za zločine nad Srbima iz Osijeka.

U Hrvatskoj je stvorena atmosfera kvazirehabilitacije zločina nad Srbima, poručuje predsjednik Dodik.

Do kad će Evropa tolerisati ovakvo ponašanje svoje članice, pitaju zvaničnici Srbije. Ambasador ove zemlje u Zagrebu odbio je da primi protestnu notu Hrvatske zbog reagovanja Srbije na poništenje presude Stepincu.

Mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svjetskom ratu, i u ratovima devedesetih, da bi se unižavale srpske žrtve i to ne možemo da dozvolimo, poručuje premijer Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da će pokušati dijalogom da riješi probleme, za koje priznaje, da više ne može da razumije.

Predsjednik Milorad Dodik smatra da se ovaj čin ne može posmatrati odvojeno od nedavne rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca. Očigledno je da je u Hrvatskoj na sceni kvazirehabilitacija zločinaca nad Srbima, rekao je Dodik.

-Očigledno je da je Glavaš dokazani zločinac, koji je vršio zločine nad Srbima i ako postoji čast pravosuđa, onda to može da ide na čast takvog kvazi pravosuđa koje oslobađa zločince, kaže Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

Dosadašnja praksa je pokazala da se ne sudi jednako Srbima i Hrvatima – zbog čega ovakva odluka hrvatskog Vrhovnog suda ne iznenađuje, poručuju u Dokumentaciono-informacionom centru “Veritas“.

Podsjećaju da je Županijski sud koji je izrekao provostepenu presudu Glavašu, poništio i presudu iz 1946 . kardinalu Stepincu. Može se očekivati, da će Glavaš biti slobodan, a možda čak i proglašen za sveca.

Srpski zvaničnici jednoglasni – ovo je sramota za Evropu, jer sve te presude i događaji vode ka rehabilitaciji fašističke, ustaške NDH.

- Sramota je za Evropu jer ovo je pitanje svjetskog karaktera. Za Nemce je Hitler simbol zla, jedino u Hrvatskoj se fašistička tvorevina NDH, njen duhovnik Stepinac proglašavaju za heroje, mučenike i svece izjavio je Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije.

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske pozvala je građane da potpišu peticiju, kako bi se zvanično izvinili svima koji su u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja” izgubili bližžnje, koji su opljačkani, protjerani i koji ne mogu da se vrate u Hrvatsku.

Patrijarh Irinej pozvao je arhijereje da na godišnjicu Oluje 5. avgusta u svim pravoslavnim crkvama služe parastose, i da zvona u podne zvone tri minuta. Poručeno je da se 5. avgusta ne organizuju nikakve proslave i svečanosti sekularnog karaktera.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.