D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 27.04.2020, Штрбац: Емитовање филма о Степинцу наставак провокација

Директор документационо информативног центра “Веритас” Саво Штрбац одлуку ХРТ-а да на 75 година од пробоја у логору Јасеновац емитује филм о усташком викару Алојзију Степинцу оцијенио је као наставак у низу провокација Срба које су се појачале од када је Хрватска постала чланица ЕУ.

- Није се десило ништа ново. Таквих филмова је било и биће – рекао је Штрбац за “Спутњик”, оцјењујући да 99 одсто Хрвата о Степинцу мисли позитивно.

Он сматра да се, упркос доласку Зорана Милановића за предсједника Хрватске, чији заједнички одлазак у Јасеновац са представницима жртава треба поздравити, ипак преко ноћи у Хрватској неће мијењати политика према прошлости, деведесетим, Другом свјетском рату.

Штрбац је истакао да није могуће да нико, па ни Милановић као предсједник Хрватске, на то утиче.

- Степинац је за велику већину Хрвата позитивна историјска личност и по њима је већ заслужио да буде канонизован, то јест, проглашен за свеца. Хрвати су веома љути на папу који то није урадио на двадесетогодишњицу беатификације – нагласио је Штрбац.

Он је подсјетио да је Степинац требало да буде викар усташке државе и да се састајао са Антом Павелићем, те да је нормално да они који су били жртве те политике, имају осјећај да их изнова провоцирају, било филмом, било порукама.

Жарко Пуховски, хрватски професор и политички аналитичар, сматра да се око свега диже непотребна прашина и да филм о Степинцу није никаква провокација за Србе.

- Увјерен сам да нас који нисмо припадници римокатоличке вјере, иако сам и ја Хрват, напросто не треба да буде брига кога једна вјерска заједница промовише за свеца – навео је Пуховски, напомињући да је међу свецима Католичке цркве и човјек који је Ђордана Бруна осудио на ломачу.

Он је нагласио да би на питање хоће ли Степинац постати светац или не, требало да одговоре папа Фрањо, Ватикан и католици којих је велики број у Хрватској.

- Тако да ја не видим зашто бисмо се ми остали због тога узрујавали. Исто тако, не схватам зашто је папа Фрањо преговарао са православном црквом о томе јер мислим да је то ствар католичке цркве. Ја то не гледам као озбиљну тему – навео је Пуховски.

Он је додао да је Хрватска питање Степинца сврстала у свој програмски циљ, што је друга страна доживјела као симбол против Срба.

Предсједник Хратске Зоран Милановић недавно је са државним врхом и представницима Рома, Јевреја и Срба обишао Јасеновац на 75 година од пробоја логораша, али овај догађај је пао у сјенку због одлуке ХРТ-а да истог дана емитује документарац о животу Алојзија Степинца.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.