D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 20.06.2018, Veritas: Za zločin na Miljevačkom platou još nema odgovornih

Sutra se navršava 26 godina od zločina na Miljevačkom platu, kada je ubijeno 40 srpskih teritorijalaca, a da do sada za to niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom.

Na taj dan 1992. hrvatska vojska je napala položaje srpske teritorijane odbrane na Miljevačkom platou u blizini Drniša i preuzela kontrolu nad sedam sela.

“Za zločin na Miljevačkom platou, bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ratnim zločinima, niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom”, izjavio je tim povodom predsednik Dokumentaciono informativnog centra Veritas, Savo Štrbac.

Štrbac je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, naveo da je uoči napada hrvatska strana od srpske zatražila suzdržavanje od eventualnih provokacija zbog održavanja Međunarodnog festivala deteta, koji je taj dan trebao započeti u Šibeniku, da bi to isto jutro napala srpske položaje.

Ističe da je Veće bezbednosti UN-a 30. juna donosi Rezoluciju 762 kojom osuđuje akciju i traži povlačenje hrvatskih snaga na početne položaje, što, dodaje, Hrvatska odbija.

“Tužan epilog tog napada je 40 ubijenih srpskih teritorijalaca, od kojih su većina masakrirani nakon predaje. I umesto da tela poginulih vrate porodicama, hrvatske vlasti naređuju srpskim zarobljenicima, pod petnjom smrću, da ih bacaju u krašku jamu namenjenu za glomazno smeće”, navodi Štrbac.

Kasnijom predajom delova leševa srpskoj strani, “sastavljeno” je, kaže Štrbac, 40 leševa, od čega je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih pokopano u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gde se i danas nalaze.

“Posle pada Republike Srpske Krajine, ni međunarodna zajednica ni hrvatska nisu pokazali nikakav interes da se ti posmrtni ostaci ekshumiraju i pokušaju identifikovati savremenom DNK-a metodom”, navodi Štrbac.

U saopštenju Štrbac kaže da je zločin na Miljevačkom platou zabeležen i na videotraci onih koji su ga i počinili, koja se neposredno posle događaja, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video klubovima širom Evrope.

“Nakon dugogodišnjeg vođenja krivičnog postupka, Županijski sud u Splitu je, u septembru 2014, osudio dvojicu pripadnika HV, Antu Babca na tri godine i osam meseci i Mišu Jakovljevića na tri godine zatvora zbog ubistva ratnog zarobljenika Miroslava Subotića, pripadnika TO RSK iz kninskog sela Ervenik, a kazna im je potvrđena i presudom Vrhovnog suda RH od 6. septembra 2017. godine”, navodi Štrbac.

Nagodbom od 20. aprila ove godine, Hrvatska se, dodaje, obavezala porodici ubijenog Subotića da na ime duševnih boli isplatiti oko 70.000 evra.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.