D.I.C. Veritas

RTS, 03.02.2014., Interpolova poternica za Orićem?

 

Odeljenje za poslove Interpola u Beogradu raspisalo je međunardonu poternicu za ratnim komandantom nekadašnje Armije BiH Naserom Orićem, rečeno je Tanjugu u Upravi policije. Beograd je o tome obavestio i sedište Interpola u Lionu gde će se odlučiti hoće li one dobiti status “crvenih poternica”.

Po nalogu Ministarstva pravde, Odeljenje za poslove Interpola u Beogradu raspisalo je međunardonu poternicu za ratnim komandantom nekadašnje Armije BiH Naserom Orićem, rečeno je Tanjugu u Upravi policije.

Srpsko Tužilaštvo saopštilo je prošle sedmice da vodi istragu o ubistvu civila srpske nacionalnosti za koje se sumnjiče Orić i još četvorica njegovih saradnika.

Orić i njegovi saradnici se sumnjiče da su 12. jula 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica. Oriću i ostalima stavlja se na teret da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti.

To je izazvalo različita reagovanja u BiH, a Orić je zatražio zaštitu za sebe i svoje saradnike od bošnjačkih političkih lidera koji su sa njim razgovarali u Predsedništvu BiH, a takvo ponašanje lidera BiH naišlo je na oštre osude zvaničnika Republike Srpske i boračkih udruženja i organizacija.

Da je Interpol Beograd putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmenu informacija dostavio svim članicama Interpola međunarodne poternice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem radi njihovog hapšenja i ekstradicije, saopštila je danas i Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH.

Beograd je o raspisivanju poternica obavestio i sedište Interpola u Lionu gde će se odlučiti hoće li one dobiti status “crvenih poternica” koje obavezuju sve zemlje članice Interpola.

Difuzne poternice, prema saopštenju Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, nemaju takav obavezujući karakter i svaka država na čijoj bi se teritoriji Orić i Meholjić eventualno zatekli sama bi odlučivala o tome hoće li ih uhapsiti i izručiti Srbiji.

I Orić i Meholjić nalaze se u BiH, a ona svoje državljane osumnjičene za ratne zločine ne izručuje.

Po difuznim poternicama koje je ranije raspisivao Beograd u Londonu odnosno Beču bili su uhapšeni ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak, ali sudovi u Velikoj Britaniji i

Austriji zaključili su kako poternice nisu bile poduprte nikakvim dokazima o njihovoj krivici pa su odbačeni zahtevi Srbije za izručenjem, podsetili su mediji.

Naser Orić, ratni zapovednik 28. divizije Armije BiH, na suđenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima dok Meholjić nikada nije ni bio optužen.

S obzirom na to da se radi o državljanima Bosne i Hercegovine, Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH će obavestiti Ministarstvo pravde BiH koje će proceniti preduzimanje daljih mera i radnji iz svoje nadležnosti, navedeno je u saopšenju.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.