D.I.C. Veritas

РТС, 05. 08. 2023, Книн – Хрвати славе, Срби тугују, из пустог града одлазе и једни и други [Видео]

И док Срби тугују, Хрватска је прославила годишњицу “Олује” као Дан победе и Дан хрватских бранитеља. Централна манифестација одржана је у Книну. Програм је значајно измењен због јаког невремена које је погодило Хрватску. Отказан је летачки програм, али и промењена локација обраћања званичника.

Током читавог дана киша је падала у Книну, због чега је умногоме промењен данашњи програм. Отказан је летачки програм, промењена локација обраћања званичника, али оно што је најважније за хрватске медије јесте то да су се хрватски председник и премијер сложили у порукама упућеним Србији и одговору на јучерашње поруке које су могле да се чују у Приједору.

Припремила Тихана Бајић

 
Олуја која је стигла из Словеније, ипак, није утицала на то да државни врх у Книну после дужег периода јединствено говори. О акцији “Олуја” и односу према Србији.

“Ми смо, драги пријатељи, јуче чули у Приједору поруке о ‘Олуји’. Поруке које често у ово доба године иду за тим да умање значај ‘Олује’ или још горе да носе квалификације о криминализацији ‘Олује’. Стога данас јасно поручујемо свима, а особито онима који су то јучер говорили, ‘Олуја’ је ослободилачка операција, ‘Олуја’ је темељ хрватске слободе, ‘Олуја’ је темељ хрватске државе и Хрватска никада и никоме неће допустити на ‘Олују', на хрватске бранитеље, на војнике, на полицајце”, поручио је Андреј Пленковић, премијер Хрватске.

Председник Хрватске Зоран Милановић навео је да се Срби враћају у Книн.

“И у овај хрватски краљевски град, Хрватска војска је ушла када у њему више није било никога. Вријеђа здрав разум и самопоштовање сваког човјека, неовисно о вјери и нацији, када ти нетко каже да си протјерао толики и толики број људи, а није те нитко ни дочекао. Али, људи се враћају. Од 1995. враћају се. И у овом граду, у којем је некад била велика српска већина, данас има припадника српске националности. А зашто су овдје? Па зато јер им ваља. Зато јер им је ово ваљда домовина. Зато јер ја желим вјеровати у то и вјерујем да пуно нас вјерује у то. И то је једино у Хрватској. И то је посебно и то је изнимка. Нитко се другде не враћа, једино у Хрватску. Је ли то резултат рада неке појединачне владе? Рекао бих свих влада, али пре свега духа и расположења у Хрватском друштву и Хрватском народу”, наводи Милановић.

Книнске улице Срби су и данас избегавали

До атмосфере у друштву о којој је данас говорио председник Хрватске морале су да прођу тешке године, па и деценије. То најбоље знају Срби повратници које смо затекли километрима далеко од Книна.

“По причама мојих бабе и дједа када су се вратили тих 2000. година, било је доста проблема и тензија на тој националној разини. Можда чак тај период деведесетих година када су се први људи враћали, било је доста минираних кућа и свега тога. Међутим, одмицањем тог временског периода, људи су схватили да морају заједно живети и сурађивати”, каже Рајко Обрадовић из Клаповице код Грачаца.

И поред тога, книнске улице Срби су и данас избегавали.

“А што ћу ја у Книну 5. августа. Ја сам и прије избегавао Книн. Немам шта да тражим у Книну. Ми смо овде у нашем месту, живимо нормално, људи се морају дружити. Рат је прошао пре 30 година”, наводи Војислав Војновић из Грачаца.

Први пут у скоро три деценије у Книну нису могли ветерани паравојне формације ХОС познати по узвицима ‘За дом спремни’. Забрањен им је улазак због кршења саобраћених правила.

Оно што остаје као најјачи утисак са данашње прославе “Олује” у Хрватској јесте да је никада мање људи присуствовало данашњој прослави и како су нам рекли Книњани, то није само због временских прилика, већ и због егзистенцијалних проблема. Када оду званичници из Книна, оно што остаје јесте пуст град – одатле одлазе и Срби и Хрвати.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.