D.I.C. Veritas

РТС, 19.07.2015., Ухапшен пензионисани генерал Борислав Ђукић [Видео]

Генерал у пензији Борислав Ђукић ухапшен је по хрватској потерници на аеродрому Тиват, приликом повратка за Београд. Ђукић, који је држављанин Србије, терети се за наводни ратни злочин над цивилима деведесетих година прошлог века, саопштио је Документационо-информативни центар “Веритас”.

Према документацији са којом располаже Веритас, Ђукић је као комадант 221. моторизоване бригаде 9. книнског корпуса ЈНА оптужен за рушење бране на Перучи, наводи Фонет.

Оптужницом су још обухваћени комадант 9. книнског корпуса ЈНА Ратко Младић, комадант Српске војске Крајине Миле Новаковић и комадант свих пограничних јединица Милиције РСК Милан Корица. Оптуженима је 1993. одређен притвор и за њима је расписана потерница која је још на снази.

Оптужницом из 1995. они се терете за ратни злочин против цивилног становништва почињен у јануару 1993. године.

Генерали Младић и Новаковић издали су 28. јануара 1993. налог Ђукићу и Корици, а они својим подчињенима, да се постави велика количина експлозива и тако брана на Перучи припреми за рушење.

Постављено је око 30 тона експлозива, након чега су налогодавци повукли своју војску с тог подручја, а експлозив је потом активиран индуктором и детонирајућим штапинима.

Због експлозије је дошло до урушавања и оштећења бране, односно рушења торња на њој. Настала штета процењена је на 25,5 милиона марака.

Захваљујући правременој интервенцији радника ХЕП, спречен је, према оптужници, циљ рушења бране – потпуно потапање и довођење у опасност живота више од 50.000 становника Сиња, Триља и Омиша.

Име Борислава Ђукића налази се на списку Државног тужилаштва Хрватске процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, који је пре две године достављен И Министарству правде Србије.

У том документу поред његовог имена стоји да је истрага против његове групе отворена 1993, а оптужница подигнута 13. децембра 1995. и да се поступак води пред Жупанијским судом у Сплиту.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.