D.I.C. Veritas

РТС, 22.05.2015., Штрбац: Лош положај Срба у Хрватској [Видео]

Лоши односи према Србима у Хрватској су константа и то се само појачава у периодима предизборне кампање, рекао је за РТС председник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Штрбац је, гостујући у Дневнику РТС-а подсетио да је, пре неколико месеци, када је донета пресуда Међународног суда правде, у чијем је образложењу наведено да је током акције “Олуја” почињен масовни злочин над Србима, позвао Хрватску да престане да слави “Олују”.

Гостовање Сава Штрбца у Дневнику РТС-а

“Србија је у контратужби тражила да суд избаци тај дан као празник. С обзиром на образложење одлуке суда очекивали смо да ће Хрвати почети да се понашају достојанствено, макар као чланица ЕУ. Очекивали смо да почне катарза у хрватском друштву. Уместо тога добили смо најаву да се прослава “Олује” дуплира”, рекао је Штрбац.

У Организационом одбору прославе Олује ове године између осталих су и главни заповедници те акције, генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

“То су генерали који су суђени и у првостепеном већу осуђени на 18 односно 24 године. Тај суд је поснажио све пресуде које се односе на почињене злочине”, каже Штрбац.

Хрватска је практично у предизборној кампањи, очекују је парламентарни избори, најкасније у фебруару следеће године, што додатно комликује ионако лош однос према Србима у Хрватској, сматра оснивач Документационо-информационог центра “Веритас”.

“Лоши односи према Србима у Хрватској су константа а то се само појачава у предизборној кампањи. У Хрватској се добијају или губе избори у том односу према Србима”, рекао је Саво Штрбац.

У каквој су позицији хрватски Срби 20 година касније и који су проблеми са којима се суочавају, показује и недавни извештај Српског националног вијећа.

“Српско национално вијеће изашло је са извештајем за 2014 годину о злочинима физичког насиља, говора мржње и другим прекршајима почињеним над Србима у Хрватској. Подаци у том извештају указују на погоршање у односу на године пред улазак Хрватске у ЕУ. Имајући у виду предизборну кампању и извештавање медија очекујем додатно погоршање положаја Срба у Хрватској”, закључио је Саво Штрбац.

Хрватска ће ове године два дана прослављати годишњицу “Олује”, војне акције која је изведена у августу 1995. године. Четвртог августа одржаће се војна парада у Загребу, а дан касније прослава у Книну. Олују Хрвати славе као Дан победе и домовинске захвалности, док је Срби обележавају као дан страдања и прогона крајишких Срба, када је убијено или нестало готово 2.000 људи, а 220 хиљада њих је протерано.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.