D.I.C. Veritas

RTS, 22.05.2022, “Povorka sećanja” u Beogradu, snimljena završna scena dokumentarnog filma “Svedok” [Foto / Video]

U Beogradu je održana “Povorka sećanja” kojom su građani iz više od 25 opština u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Srbiji odali poštu vojnom patologu, doktoru Zoranu Stankoviću (1954–2021). Povorka je ujedno i završna scena dokumentarnog filma “Svedok” posvećenog preminulom doktoru.

Građani Vukovara, Gospića, Bratunca i drugih opština krenuli su od Vukovog spomenika do Novog groblja i Aleje zaslužnih građana gde je sahranjen Zoran Stanković. Tu su povorku sačekali supruga patologa, njihove dve ćerke i unuci.
Krajišnici u „Povorci pamćenja“ Dr Zorana Stankovića, u dokumentarnom filmu „Svedok“ Foto: DIC Veritas

Krajišnici u „Povorci pamćenja“ Dr Zorana Stankovića, u dokumentarnom filmu „Svedok“ Foto: DIC Veritas

U povorci su bile porodice stradalih u ratovima na prostoru BiH, Hrvatske i na Kosovu i Metohiji koji su identifikovani zahvaljujući Stankovićevim obdukcionim nalazima.

Autor filma “Svedok” Denis Bojić rekao je novinarima da je Stanković kao stručnjak Vojnomedicinske akademije iz Beograda uradio više od 7.500 obdukcija i na taj način omogućio porodicama stradalih u ratovima tokom devedesetih da identifikuju svoje najmilije i dostojno ih sahrane.

Kako je rekao, ono što je uradio Stanković ima neizreciv značaj za srpski narod.

“Ovo je neponovljiv trenutak, a želja svih nas je da pokažemo šta nam se dešavalo i šta je jedan čovek uradio za srpski narod. Doktor Stanković nije dočekao da vidi film, ali verujem da će njegova porodica biti ponosna na to što smo uradili”, rekao je Bojić.

 

U “Povorci sećanja”, u kojoj su građani nosili crvene ruže i fotografije stradalih članova porodice, bila je i Rada Cvijetić iz Istočnog Sarajeva koja je u ratu izgubila osmoro članova porodice među kojima je bila i osamnaestomesečna beba koju su, kaže, mučili lomeći joj ruke i noge.

“Ako izgubite sve, za mene je to genocid. Zoran je divan čovek, hvala mu za sve što je učinio za nas, bilo mi je mnogo teško kada je umro”, rekla je kroz suze Rada.

Zahvalnost preminulom doktoru iskazao je i Brano Vučetić iz Bratunca koji kaže da su mu u ratu stradali majka, otac i dvojica braće, a da je on kao devetogodišnjak ostao sam.

“Bio sam dva meseca zarobljen kod Nasera Orića, bio sam i ranjen, maltretrirali su me i tukli, ali je veća tragedija kad izgubite nekoga a ne znate gde mu je grob. Ovaj čin je mala zahvalnost doktoru Stankoviću koji je pomogao brojnim porodicama da identifikuju svoje najbliže i da im se znaju grobovi”, rekao je Vučetić.

Film “Svedok” je sniman od novembra prošle godine u koprodukciji RTRS i Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske kao svedočanstvo o Stankovićevom životu i radu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.