D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 02.08.2019, NVO Zagreb: Preuzeti odgovornost za zločine tokom “Oluje”

ZAGREB - Više nevladinih organizacija iz Zagreba pozvalo je vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju ratne zločine koji su se dogodili za vreme akcije “Oluja”, uz ocenu da se u toj zemlji od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do njihovog veličanja.

NVO izražavaju saosećanje sa svim žrtvama vojno-policijske operacije “Oluja” i podsećaju da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, te da za sprovedeno etničko čišdenje i ratne zločine nisu procesuirani počinioci.

Ocenjuju da je dosadašnja državnička retorika Hrvatske licemerna i da ne vodi pomirenju, dijalogu, razumevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve, kao niti povratku stanovništva u njihove predratne domove i apeluju da se podstiče povratak stanovništva u tu zemlju.

Upozoravaju da ratna retorika ni 24 godine od ratnih operacija u Hrvatskoj ne jenjava i pozivaju vladu i Sabor da zaustave militarizaciju društva, suoče se sa prošlošću i preuzmu odgovornost za ratne zločine tokom i posle “Oluje”.

Saopštenje su potpisali Centar za žene žrtve rata-ROSA, Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum iz Zagreba, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva i Ženska mreža Hrvatske i Žene u crnom iz Beograda.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.