D.I.C. Veritas

RTV, 02.06.2017, Spomenik Krajini podigla na Banstolu

BANSTOL - Srpkinja iz Like Milena Čanković, koja živi i radi u Švajcarskoj, je od zarađenog novca za svoju knjigu “Divani ličkih spomenika” finansirala izgradnju spomenika “Krajiška suza”, posvećen svim stradalim i nestalim Krajišnicima u ratovima 90-ih godina. …

Spomenik je danas postavljen pored temelja crkve Blage Marije, posvećene žrtvama “Oluje”, na Banstolu, a njegovo otkrivanje, uz prigodan program, je sutra u 13 sati.

Prvu medijsku promociju knjige zapisa o Lici i Ličanima i ideje da od prodaje knjige podigne spomenik palim Krajišnicima Milena Čankovićka je imala na RTV-u, a nakon toga je gostovala širom Vojvodine i Srbije, u Republici Srpskoj, brojnim klubovima Srba u dijaspori, od Švajcarske do Australije.

Autor spomenika je Dimitrije Mirko Ćelić, vajar i freskopisac iz Prigrevice, koji je autor i spomenika palim borcima u Apatinu.

Spomenik će sutra osveštati i opelo borcima i stradalim civilima Republike Srpske Krajine održati episkop sremski Vasilije, a nakon toga će brojni umetnici i kulturni stvaraoci izvesti prigodan program.


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.