D.I.C. Veritas

S A O P Š T E NJ E

Danas je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, među leševima ekshumiranim u zadnjih jedanaest godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica, identifikovano još 17 posmrtnih ostataka lica srpske nacionalnosti, stradalih na području Like, Dalmacije, Korduna, Banije, Zapadne i Istočne Slavonije u vremenu od 1991. do 1995. godine.

Među identifikovanima su: Vladimir Dušana Drobac (1952) iz Kruševca; Nikola Teodora Krajnović (1927) iz Kipa, Daruvar; Sara Trivuna Kričković (1921) iz Čitluka, Gospić; Milka Milana Basara (1921) iz Gornje Brusovače, Vojnić; Mijo Ilije Danojević (1937) iz Kipa, Daruvar; Petar Steve Poluga (1933) iz Daruvarskih Batinjana, Daruvar; Nikola Pavla Ljubotina (1911) iz Ratkovca, Okučani; Anka Milana Ninković (1915) iz Medara, Okučani; Željko Nikole Laloš (1969) iz Kosovca, Okučani; Vukašin Petara Božičić (1935) iz Paklenice, Okučani; Vlado Rade Kovačević (1947) iz Borovca, Okučani; Desanka Čede Vukotić (1925) iz Beograda; Petar Pavla Vukotić  (1919) iz Beograda; Mladen Milutina Vučić (1968) iz Rajića, Okučani; Boško Đure Milinković (1940) iz Paklenice, Okučani; Rajko Laze Trivunčić (1947) iz Jasenovca, Okučani i Vesna Mire Čuković (1977) iz Banja Luke.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci osamnaestogodišnje djevojke Vesne Čuković, koja je uoči akcije „Bljesak“ iz rodne Banja Luke došla u Paklenicu kod dečka Milenka Rauša da upozna njegove roditelje i da zajedno proslave prvomajske praznike. Sutradan, 1. maja, hrvatske oružane snage napale su na zaštićenu zonu UN-a, poznatu kao sektor „Zapad“, u kojoj se nalazilo i selo Paklenica. Muškarci iz sela, među kojima i Milenko i njegov otac, otišli su da brane selo, a njegova majka Aleksija i djevojka Vesna su se sklonile u podrum jedne kuće gdje su bili smješteni ranjenici i ostale žene. Kada je kuća iznad podruma bila zapaljena, Vesna se požalila da je guši dim, pa ju je Aleksija povela da udahne čist vazduh i čim je Aleksija otvorila vrata pogodila ju je zolja koja ju je spalila na licu mjesta, dok su geleri Vesnu zahvatili po nogama i izazvali jako krvarenje, uslijed čega je ubrzo i umrla. Inače, Vesna je bila jedinica u svojih roditelja.

Toga istog dana u Paklenici je ubijeno jedanaest mještana, među kojima i danas identifikovani bračni par Desanka i Petar Vukotić, koji su nekoliko dana pred ovu akciju iz Beograda, gdje su inače živjeli, došli u posjetu prijateljima Veri i Panteliji Kovačić, koji su takođe ubijeni, ali njihova tijela još nisu identifikovana.

Do sada je od 1.140 ekshumiranih leševa u zadnjih jedanaeset godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše RSK, identifikovano 751 posmrtni ostatak srpskih žrtava.

Na VERITAS-ovom spisku nestalih još se nalazi 1.969 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991. – 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.344 civila, od čega 522 žene. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još oko 500 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i u osamnaestoj godini po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

 

Beograd, 20.12.2012.

 P R E D S J E D N I K

                                              Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.