D.I.C. Veritas

S A O P Š T E NJ E

U petak, 16. marta ove godine, u selu Baljci kod Drniša, zapaljena je obnovljena kuća Srbina Nikole Džalete, koji je teški invalid, bez jedne noge, i koji trenutno živi u Njemačkoj.

Sin vlasnika kuće je istoga dana dobio informaciju da im je kuću zapalio izvjesni Jukica, Hrvat iz susjednog sela Ružić, koji je u Baljke došao sa žutim golfom, splitske registracije, i sve te informacije telefonom prosljedio drniškoj policiji, obavjestivši ih da dotičnog palikuću mogu, ako požure, zateći u jednom kafiću, našto je od policije dobio odgovor, da to što im je javio nije nikakav dokaz za bilo kakvu intervenciju.

U selu Baljci 1991. godine, prema zvaničnim podacima Državnog statističkog zavoda RH, živjelo je ukupno 470 žitelja, od čega 453 Srba, 13 Hrvata i 4 ostalih. Svi Srbi iz ovog sela su protjerani u avgustu 1995. godine, u toku hrvatske agresije na zapadne djelove RSK pod kodnim nazivom “Oluja”, nakon čega im je imovina opljačkana, a kuće spaljene ili minirane.

Poslije “Oluje” u ovo selo se vratio samo jedan Srbin, Boško Jošić, a pošto je i on umro 2010. godine, trenutno u tom selu nema Srba.

Pored zapaljene kuće Nikole Džalete, u Baljcima je obnovljeno još petnaestak srpskih kuća, ali se njihovi vlasnici, zbog toga što u selu nema struje, još ne vraćaju.

Selo Baljci je poznato i po tome što u njemu postoje dvije crkve: pravoslavna Sv. Jovana Krstitelja (1730) i unijatska (grčko-katolička) Preobraženja gospodnjeg (1835).

Iako unijata već dugo nema u selu Baljci, država Hrvatska je donijela odluku da se unijatska crkva obnovi, dok prognani Srbi za obnovu pravoslavne crkve skupljaju dobrovoljne priloge po cijelom svijetu.

I ostali Srbi iz Baljaka kojima su kuće obnovljene, sada strahuju da će im biti zapaljene ili porušene kao i Džaleti, a počinioci da nikada neće biti otkriveni. Paljevinu Džaletine kuće Baljčani dovode u vezu i sa krivičnim postupkom koji se pred Županijskim sudom u Splitu, po optužnici ŽDO Split od 13. januara 2012. godine, vodi protiv Damira Boršića i Milorada Paića, upravnika i čuvara u zloglasnom hrvatskom zatvoru Kuline iz Šibenika, zbog ratnog zločina počinjenog u toku 1993. godine nad trojicom civila (Klisurić Marija kći Đure, Klisurić Marija kći Milana i Janković Dušan sin Marka) iz ovoga sela, koje su hrvatski vojnici zarobili i zatočili u tom zatvoru, gdje su bili izloženi teškim psihičkim i fizičkim torturama, uključujući i silovanja.

Beograd, 19.03.2012.

P R E D S J E D N I K

 

 

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.