D.I.C. Veritas

Savo Štrbac, 30.01.2015., Ko Laže?

Američki advokat hrvatskog porijekla Luka Mišetić, koji je pred Haaškim sudom branio penzinisanog hrvatskog generala Antu Gotovinu, u direktnom javljanju u jučerašnji  Dnevnik HRT-a rekao je da je velika većina tužbe krajiških Srba protiv američke vojno-konzultantske tvrtke Military Professional Resources Inc. (MPRI) zbog sudjelovanja u operaciji Oluji  već odbačena kao neutemeljena jer taj sud nije nadležan te zato što je Haaški sud već odbacio tezu da je Oluja planirana kao zločin.

“Mišetić je dezinformacijom koju širi Savo Štrbac nazvao informaciju da je MPRI Srbima koji su pokrenuli tužbu ponudio nagodbu. Američka tvrtka spremna ih je saslušati, ali to nipošto ne znači da je spremna dati nekakav iznos ili priznati da su sudjelovali u zločinu – rekao je Mišetić.”

 Ključna rečenica iz moje izjave koju sam dao “Večernjim novostima” 24. januara ove godune glasi: “u decembru je održano ročište na kojem je tužena strana pristala da se povedu razgovori o nagodbi”.

 Da su u pitanju razgovori o nagodbi proizilazi i iz nastavka moje izjave: “To je pomak u pozitivnom smeru za našu stranu, jer se do sada poricala svaka odgovornost i zahtevalo se odbacivanje svih tužbenih zahteva, kao i da se Sud proglasi nenadležnim. Za desetak dana Sud bi trebalo da imenuje medijatora, a prema praksi američkog sistema, to su obično penzionisane sudije. Očekivanja su da bi posrednik krajem marta ili početkom aprila mogao da pozove obe strane i izloži plan medijacije, a čitav proces verovatno će trajati godinu dana, jer i medijator treba da se upozna sa dokazima i iskazima svedoka. Na kraju, on će predlog nagodbe dostaviti Sudu, a Sud će ga proslediti obema stranama. Taj predlog može biti prihvaćen iz prve, ili će se “pogađanje” nastaviti, a možda ga nijedna strana uopšte ne prihvati i tada bi se, po pravnoj logici, sudski proces nastavio – navodi Štrbac.”

Gdje to u mojoj izjavi objavljenoj u “Večernjim novostima” stoji da je MPRI Srbima ponudio nagodbu? Da, stoji u naslovu članka koji glasi: “Generali iz SAD nude nagodbu žrtvama “Oluje”.  No, ja nisam imao nikakvog uticaja na izbor naslova. Vjerujem ni novinarka koja je sa mnom razgovarala na ovu temu. Uostalom, i sadržaj teksta, uključujući i podnaslov ((“Pomak u procesu koji pred sudom u Čikagu vode prognani Srbi iz Hrvatske. Firma MPRI (obučavala Hrvatsku vojsku) pristala na medijaciju”)) ne potkrepljuju naslov članka.

Sve što sam ispričao novinarki “Večernjih novosti” čuo sam od predstavnika naših advokata, koji se saglasio da sa tom informacijom idemo u javnost, a jedan od razloga jesu i predhodne natpisi u hrvatskoj štampi, koja se najčešće i pozivala na  izjave advokata Luke Mišetića. Evo jedne takve njegove izjave, objavljene 18. aprila 2013. u više hrvatskih medija:

“Danas je Vrhovni sud sa svojom presudom u slučaju Kiobel protiv Royal Dutch Petroleuma u biti prekinuo tužbu krajiških Srba odlukom da Alien Tort Claim Act ne vrijedi u drugim državama”, objasnio je Mišetić na blogu. Srbi su se u toj tužbi pozivali baš na taj zakon. Mišetić predviđa da će takva odluka Vrhovnog suda u slučaju “Kiobel” vjerojatno dovesti do trenutnog odbacivanja tužbe krajiških Srba protiv MPRI, zato što američki sudovi nemaju nadležnost na slučajeve koji su se dogodili na teritoriju Republike Hrvatske. Umjesto toga, krajiški Srbi će morati svoju tužbu ponovno podići pred hrvatskim sudovima.”"

A 27. septembra 2014. skoro svi mediji u Hrvatskoj, pod naslovom “Američki savezni sud odbacio tužbu Srba zbog vojne akcije Oluja”, “citiraju” saveznog sudiju John Lee kako unatoč “tragičnim i stravičnim” optužbama on nije nadležan za rješavanje takvih tužbenih zahtjeva i kako se spor ne može voditi u SAD-u pošto su se navodni zločini odvijali u Hrvatskoj.

I šta je trenutno sa tim predmetom? Evo objašnjenja advokata Mišetića (skinuto iz izjave HRT-u): “Ovde se radi samo o tome da je američka tvrtka spremna saslušati tu skupinu Srba da vide šta oni predlažu ali to nipošto ne znači da je američka tvrtka spremna dati nekakav iznos toj skupini ili priznati da su sudjelovali u kakvom zločinu.”

Dakle, Mišetić potvrđuje ono što sam ja rekao “Večernjm novostima” da je MPRI (odnosno njegova pravna sljednica) pristala na razgovore o pokušaju nagodbe. Advokat Mišetić, za razliku od mene, unaprijed zna da  “američka tvrtka nije spremna dati nekakav iznos toj skupini ili priznati da su sudjelovali u kakvom zločinu.” Čemu onda razgovori? Pa da im ipak ponude nešto, naprimjer 100.000 dolara, jer im se to više isplati nego da nastave postupak, objašnjava Mišetić na svom blogu.  Nije šija, nego vrat.

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.