D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 16.09.2015., DOKAZIVANJE MLADIĆEVOG ALIBIJA

Bivši novinar lista “Vojska” Radovan Popović svedočio da je Ratko Mladić 16. jula 1995. godine u jeku pogubljenja srebreničkih muškaraca i dečaka boravio u Beogradu, na venčanju Biljane i Žarka Stojkovića kojima je bio venčani kum. Šta je novinar lista “Vojska” znao o pogubljenjima na Branjevu?

Nastojeći da potvrdi alibi bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića za period 16. juli 1995. godine, odbrana je u nastavku dokaznog postupka na klupu za svedoke pozvala Radovana Popovića, bivšeg novinara lista “Vojska”.

Prema sažetku pisane izjave koji je branilac Miodrag Stojanović pročitao u sudnici, Popović je radio zajedno sa Biljanom Stojković koja ga je zamolila da kamerom zabeleži njeno venčanje 16. jula 1995. godine. Tog dana, od jutra do pet posle podne, Popović je neprekidno pratio svadbene aktivnosti, uključujući ceremoniju venčanja u crkvi koja je završena oko 13 sati, slikanje sa mladencima i bacanje bidermajera, dolazak kumova Ratka i Bosiljke Mladić i proslavu u beogradskom restoranu “Dva Ribara”. Nakon što je kaseta od 180 minuta popunjena, Popović je oko pet sati otišao na pijacu Zeleni Venac kako bi kupio novu traku. Kada se vratio, kumovi više nisu bili u restoranu.

Tužilac Mekloski/McCloskey je u unakrsnom ispitivanju sugerisao svedoku da on nakon 20 godina ne može sa sigurnošću da se seti kada je ostao bez kasete i kada je napustio restoran kako bi kupio novu traku. Popović je odgovorio da je bilo “tačno 17 časova” čega se seća jer “ima fotografsko pamćenje”.

Popović je, dalje, tvrdio da Mladića nije ispuštao iz vida te da optuženi nijednom nije napustio restoran i salu u restoranu, čak ni da poseti toalet. Pozivajući se na iskustvo profesionalnog snimatelja, objasnio je da je on dok je kamera snimala namešteni kadar, na primer, svatove koji igraju, “gledao po sali” gde su mladenci i kumovi, da “ne bi propustio neki važan detalj, neki običaj”.

Tužilac se takođe oslonio na fotografsko pamćenje svedoka kako bi utvrdio da li se seća da li je Mladić pušio i pio i da li je u 4 i 15 posle podne 16. jula vodio telefonski razgovor sa nekim iz Glavnog štaba, o čemu, tvrdi tužilac, postoje dokazi. Popović, međutim, kaže da tako nešto nije video.

Budući da je svedok radio kao novinar za list “Vojska”, tužilac ga je upitao da li je čuo za “pokolj” na vojnoj ekonomiji Branjevo, 16. jula 1995, koji se odvijao dok je svedok bio na svadbi. Popović je odgovorio da “zna šta se tih dana događalo u okolini Srebrenice i da je veliki broj ljudi stradao”. Nije se, međutim, bavio “istraživanjem detalja” jer “glavni urednik to nije tražio”. To je, rekao je, bila “tabu temu” a za “užasne stvari” je saznao mnogo kasnije.

Tužilaštvo ne osporava da je Mladić bio na svadbi u Beogradu. Tvrdi, međutim, da je optuženi napustio restoran već oko tri ili četiri posle podne te da se u večernjim časovima 16. jula vratio u Crnu Rijeku. Odbrana tvrdi da je Mladić tu noć prespavao u Beogradu i vratio se u Glavni štab tek narednog dana. Po odbrani, Mladić nije imao načina da komunicira sa podređenim jedinicama na terenu uključenim u operaciju streljanja dok je, po tužilaštvu, sve vreme bio u toku sa dešavanjima u Srebrenici.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.