D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 25.092014., NIKOLA ŠAINOVIĆ U ŠVEDSKOM ZATVORU

U naknadno obelodanjenoj odluci iz marta ove godine navedeno da će bivši potpredsednik vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović ostatak od 18-godišnje zatvorske kazne odslužiti u Švedskoj

Odlukom predsednika Mehanizma za međunarodne sudove Teodora/Theodor Merona, Nikola Šainović će ostatak kazne od 18 godina zatvora služiti u Švedskoj. Odluka je doneta 31. marta ove godine, a do sada je imala poverljiv status.

Bivši potpredsednik vlade SR Jugoslavije je osuđen zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja Kosova 1999. godine, kada je počinjen veliki broj zločina nad albanskim stanovništvom, uključujući ubijanja, proterivanja, zlostavljanja, silovanja, pljačke i uništavanje imovine. U istom procesu osuđeni su vojni generali Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na 22, 15 i 14 godina, dok je 20-godišnja kazna izrečena policijskom generalu Sretenu Lukiću. Njegov kolega iz policije Vlastimir Đorđević na odvojenom suđenju pravosnažno je osuđen na 18 godina zatvora.

Nikola Šainović je u pritvoru od 2002. godine i, čak ako se uzme u obzir i vreme koje je proveo na privremenoj slobodi, blizu je odsluženja dve trećine kazne, što je granica nakon koje se po praksi Haškog tribunala osuđenici puštaju iz zatvora. Očekuje se, prema tome, da se jedan od, po presudi, “najbližih i najpoverljivijih ljudi Slobodana Miloševića” iz vremena sukoba na Kosovu u “pravom zatvoru” neće zadržati više od dve godine.

Nedavno je saopšteno da je odlukom predsednika Merona Šainovićev kolega sa optuženičke klupe, general Nebojša Pavković, na izdržavanje kazne poslat u susednu skandinavsku zemlju – Finsku.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.