D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 30.10.2013., OBELEŽAVANJE 20. GODIŠNJICE TRIBUNALA U SARAJEVU

Na regionalnoj konferenciji zakazanoj za 26. i 27. novembar ove godine u Sarajevu će se obeležiti dvadeseta godišnjica osnivanja Haškog tribunala. Predstavnici udruženja žrtava iz BiH razgovarali sa predsednikom i glavnim tužiocem Tribunala

Svoj treći predsednički mandat u Tribunalu sudija Teodor/Theodor Meron će započeti posetom regionu, tačnije Sarajevu, gde će se 26. i 27. novembra ove godine održati konferencija posvećena obeležavanju 20 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Predstavnica za štampu Tribunala Magdalena Spalinska je na današnjoj konferenciji za novinare saopštila da će Sarajevska konferencija okupiti oko 200 učesnika, uglavnom sa područja bivše Jugoslavije koji će razgovarati o dostignućima i izazovima Tribunala, reparacijama, zaštiti svedoka i žrtava i pristupu arhivi. Spalinska je, takođe, najavila da će se predsednik Meron sastati sa predstavnicima udruženja žrtava u regionu.

Uoči Sarajevske konferenciji Tribunal je posetila delegacija udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, u kojoj su bili Kada Hotić, Murat Tahirović i Satko Mujagić, a primili su ih predsednik Meron i glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz. Mujagić je pozvao sudiju Merona da pre Sarajeva poseti Prijedor, obiđe Omarsku čiji je zatočenik on bio i uključi se u “inicijativu za memorisanje prošlosti”. Takođe ga je pozvao da obiđe novootkrivenu masovnu grobnicu na lokalitetu Tomašica i oseti “miris genocida”. Ocenjujući Meronovu reakciju, Mujagić je stekao utisak da je ovaj “voljan da to uradi”.

Budući da grobnica na lokalitetu Tomašica sadrži nove dokaze o zločinima na području Prijedora, Tahirović je rekao da je od glavnog tužioca Bramerca dobio uveravanja da tužilački timovi u predmetima Karadžića i Mladićaproučavaju te dokaza u cilju njihovog uvođenja u spise postupka protiv bivših lidera bosanskih Srba.

Konačno, Kada Hotić iz Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa nam je rekla da je predsednika Merona upoznala sa inicijativom da se u okviru Memorijalnog centra u Potočarima podignu “dva stuba” – “stub srama i stub časti” – te da je na njemu da odluči “na kojem će od tih stubova visiti”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.