D.I.C. Veritas

Serbian Times, 20. 04. 2023, DA SE NE ZABORAVI: Dan kada je NATO ubio osmogodišnjeg dečaka u izbegličkom naselju!

Dokumentacioni centar Veritas u svom saopštenju podsetio nas je na zločine NATO bombardovanja izbegličkog naselja u Đakovici u kome su stradali brojni srpski civili, a među njima i dečak Miodrag Ivančević (8). Danas obeležavamo godišnjicu strašnih zločina koje nikada ne smemo zaboraviti.

U noći 20/21. aprila 1999. godine NATO avioni su bombardovali izbegličko naselje “Maja”, smešteno u objektima poljoprivrednog gazdinstva “Eronik”, u selu Bestražin nedaleko Đakovice, u kojem su bile smeštene izbeglice iz Republike Srpske Krajine i Bosne i Hercegovine. Napad je usledio u tri sata noću, a na naselje od sedam objekata ispaljeno je oko 50 projektila, od kojih su neki direktno pogodili objekte dok su drugi padali oko njih.

U jednom objektu, koji je direktno pogođen, pronađena su beživotna tela: Gordane Ilić iz Gospića (35) i braće Darka (28) i Davora (26) Volarević iz sela Radašinovci kod Benkovca, dok je osmogodišnji dečak Miodrag Ivančević iz Gračaca još pokazivao znakove života ali je i on preminuo u toku ukazivanja lekarske pomoći.

U zapisniku o uviđaju, kojeg je obavio istražni sudija Opštinskog suda u Đakovici Aleksandar Rajević, konstatuje se da je dečakova smrt nastala “eksplozivnim primarnim dejstvom jakog eksplozivnog talasa i dejstvom sekundarnih efekata (zatrpavanjem)”; Gordani su “projektili presekli stomak iz koga su ispali unutrašnji organi”; Darkova smrt je nastala “kao rezultat destruktivnog dejstva sile ogromne razorne moći, a na glavi nedostaje moždana masa velikog mozga”, dok je Davorova smrt “rezultat destrukcije moždanog tkiva i krvarenja u lobanji i mozgu”.

Nedaleko od tog objekta ležala su i četiri uginula konja “sa odsečenim delovima glava i rasporenim trbusima”, koje su takođe pogodile bombe NATO avijacije.

I tako životi ljudi i konja postadoše kolateralna šteta u “humanitarnoj misiji” apsurdnog i ciničnog naziva “Milosrdni anđeo”.

Posmrtni ostaci krajiških izbeglica sahranjeni su na pravoslavnom groblju Piskote u Đakovici, daleko od njihova zavičaja, kojeg napustiše u avgustu 1995. godine spašavajući glave pred hrvatskom vojskom u akciji pod kodnim nazivom “Oluja” na zapadne delove RSK, koji su se u to vreme nalazili pod zaštitom mirovnih snaga UN-a.

Za oteti zavičaj i izgubljene živote izbeglica iz Dalmacije i Like još niko nije odgovarao.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.